«Η στήριξη της Τουρκίας στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού είναι πλήρης. Η Τουρκία θα συνεχίσει να εργάζεται με αποφασιστικότητα για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό» δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξη τύπου στην Σλοβακία, έπειτα από συνάντησή του με τον Σλοβάκο ομόλογό του.

Ο Τούρκος Υπουργός εξέφρασε ικανοποίηση για την στήριξη της Σλοβακίας στο Κυπριακό. Πρόσθεσε ότι ο πρώτος που του τηλεφώνησε το βράδυ της 15ης Ιουλίου ήταν ο Σλοβάκος ομόλογός του και αυτό είναι κάτι που δεν θα ξεχάσει ποτέ. 

«Την εποικοδομητική σας κριτική πάντοτε την αντικρύζουμε θετικά, επειδή γνωρίζουμε ότι δεν κρύβεται τίποτε πίσω από αυτήν. Επί προεδρίας σας της ΕΕ κάνατε μια εξαιρετική δουλειά. Είμαστε βέβαιοι ότι θα διαχειριστείτε σωστά και την προεδρία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Η Τουρκία σάς στηρίζει πλήρως».

Για τις επαφές της Πέμπτης στις Βρυξέλλες, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι ήταν πολύ εποικοδομητικές. «Είδαμε αυτοί τη φορά ότι οι αξιωματούχοι της ΕΕ ήταν πιο θετικοί. Πρέπει πρώτα να παραμεριστούν τα άδεια λόγια και μετά να επικεντρωθούμε στην κοινή μας ατζέντα. Η δική μας προσδοκία από την ΕΕ είναι πολύ απλή. Εμείς περιμένουμε να γίνουν τα σωστά βήματα. Δεν αναμένουμε να γίνουν θετικές διακρίσεις στην Τουρκία. Αυτό που θέλουμε είναι να δουν την Τουρκία σαν ίσο εταίρο. Υπάρχουν κάποια τεχνικά ζητήματα ασφαλώς. Τα γνωρίζουμε καλά αυτά. Η Τουρκία έχει μια κατ’ οίκον εργασία να κάνει, αλλά και η ΕΕ δεν πρέπει να ξεχνά ότι πρέπει να τελειώσει τη δική της κατ’ οίκον εργασία» ανέφερε. 

Ο Τούρκος Υπουργός τόνισε, επίσης, ότι η Τουρκία είναι ένα αναπόσπαστο μέρος της Ευρώπης, είτε κάποιες χώρες το θέλουν είτε όχι. «Η ΕΕ πρέπει να πάρει απόφαση αν θέλει την Τουρκία μέλος της ή όχι» είπε χαρακτηριστικά. 

 

Από την Τουρκία, Άννα Ανδρέου

 

Tags: