Σύνοδος ΝΑΤΟ: Βέλη Τουσκ κατά του Τραμπ- "Έχουμε διαφορετικές απόψεις"

Ταυτόχρονα, υπάρχει άτυπος πόλεμος Βρετανίας και ΗΠΑ για τις διαρροές πληροφοριών της επίθεσης στο Manchester Arena

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Βέλη Τουσκ κατά του Τραμπ- "Έχουμε διαφορετ

Τα βρήκε…μπαστούνια μάλλον ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Ο Αμερικανός Πρόεδρος έφτασε στις Βρυξέλλες, για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, χωρίς, όμως, τον «αέρα» που είχε κατά την περιοδεία του σε Ισραήλ, Σαουδική Αραβία και Βατικανό.

Η υποδοχή ήταν αρκετά ψυχρή για τον Τραμπ ενώ η ηγεσία της Ε.Ε. εκτόξευε εναντίον του παράπονα και «καρφιά».

Για παράδειγμα, ο συνονόματός του, Ντόναλντ Τουσκ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πέταξε τις…μπηχτές του για τη στάση του Τραμπ όσον αφορά τη Ρωσία και τον κατηγόρησε ότι σκέφτεται μόνο το συμφέρον του, στο θέμα του ελεύθερου εμπορίου. «Ευρωπαϊκή Ένωση και Ντόναλντ Τραμπ έχουν διαφορετικές απόψεις για την Ρωσία, την κλιματική αλλαγή και το παγκόσμιο εμπόριο» είπε χαρακτηριστικά.

Τουλάχιστον οι δυο Ντόναλντ συμφώνησαν στο ότι υπάρχει ανάγκη να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία και ότι πρέπει να επιλυθεί το ζήτημα της Ουκρανίας.

Μεταξύ των «μαχαιριών» του Τουσκ ήταν και το εξής: «Το βασικό μου μήνυμα στον κ. Τραμπ ήταν ότι αυτό που δίνει στην συνεργασία και την φιλία μας την πιο βαθιά τους έννοια είναι οι θεμελιώδεις δυτικές αξίες, όπως η ειρήνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας... Ο σημαντικότερος στόχος σήμερα είναι η ενοποίηση όλου του ελεύθερου κόσμου γύρω από τις αξίες του και όχι μόνο γύρω από τα συμφέροντά του. Πρώτα οι αξίες και αρχές- αυτό πρέπει να λέμε εμείς, η Ευρώπη και η Αμερική».

Μετά τον Τουσκ, ο Τραμπ συνάντησε και τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Αντόνιο Ταγιάνι, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και τη Φεντερίκα Μογκερίνι, επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Θυμίζουμε ότι παράλληλα έχει ξεσπάσει ένας άτυπος «πόλεμος», μεταξύ Βρετανίας και ΗΠΑ, με αφορμή την δημοσιοποίηση του ονόματος του δράστη που αιματοκύλησε το Μάντσεστερ από τις αμερικανικές αρχές. Οι Βρετανοί έχουν δυσαρεστηθεί ιδιαίτερα από τις διαρροές των Αμερικανών, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, και φωτογραφίες από το σημείο της έκρηξης και τα ευρήματα στο Manchester Arena.

H Πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, μάλιστα, τόνισε ότι θα ζητήσει από τον Τραμπ «σεβασμό της εμπιστευτικότητας των πληροφοριών που μοιράζονται οι μυστικές υπηρεσίες για την επίθεση στο Μάντσεστερ».

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top