Σόιμπλε: «Η ΕΕ δεν έγινε απλά για την ιστορία, αλλά για ένα καλύτερο μέλλον»

Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομκών ήταν επίτιμος ομιλητής σε ακαδημαϊκή διάλεξη στο Λέουβεν

Σόιμπλε: «Η ΕΕ δεν έγινε απλά για την ιστορία, αλλά για έ

«Δεν μπορείς να δημιουργήσεις ανάπτυξη δαπανώντας χρήματα που δεν έχει ενώ ταυτόχρονα δεν αντιμετωπίζεις τα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας». Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα του Υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, ο οποίος το βράδυ της Τρίτης ήταν ο επίτιμος ομιλητής σε ακαδημαϊκή διάλεξη για το μέλλον της Ευρώπης, την οποία διοργάνωσε το Καθολικό Πανεπιστήμιο του Λέουβεν (στη Φλαμανδική Βραβάνδη του Βελγίου, 20 χιλιόμετρα ανατολικά από τις Βρυξέλλες) και το ίδρυμα Βίλφρεντ Μάρτενς του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, διδάκτορας της νομικής, εξήγησε στο πλήθος των παρευρισκόμενων φοιτητών ότι το πρόβλημα με την Ευρώπη δεν είναι στους κανόνες αλλά στην εφαρμογή τους. Εξήγησε ότι «πρέπει να δείξουμε ότι το ευρωπαϊκό πρότυπό μας παράγει αποτελέσματα» και ανέλυσε στο ακροατήριο το πώς «η ανταγωνιστικότητά  με τους λειτουργικούς θεσμούς θα καταστήσει την ΕΕ ηγετική δύναμη». Ο Β. Σόιμπλε σημείωσε ότι «υπάρχει ένα τεράστιο οικονομικό δυναμικό στην Ευρώπη» και πως οφείλουμε να ολοκληρώσουμε την ψηφιακή αγορά και να επενδύσουμε έξυπνα μέσω του προγράμματος EFSI.

Κατά τον ίδιο, στο μέλλον «πρέπει να επικεντρωθούμε σε 3 τομείς για να καταστήσουμε την Ευρώπη πιο αποτελεσματική: μετανάστευση, ασφάλεια & εξωτερικές υποθέσεις, οικονομικός και νομισματικός χώρος».

Ο Β. Σόιμπλε επανέλαβε ότι «η Ευρώπη ήταν και παραμένει η καλύτερη ιδέα για να αντιμετωπίσουμε τις τρέχουσες προκλήσεις» και συμπλήρωσε ότι «η ΕΕ δεν έγινε απλά για την ιστορία, αλλά για ένα καλύτερο μέλλον».

Σε σχέση με το Brexit, o Γερμανός Υπουργός τόνισε ότι η έξοδος «δεν είναι δωρεάν γεύμα» και υπάρχουν κανόνες που το ΗΒ πρέπει να αποδεχτεί. «Εάν το ΗΒ έκανε λάθος, η ΕΕ δεν πρέπει να αντιδράσει με μεγαλύτερο λάθος» τόνισε.

Διευκρίνισε όμως ότι «δεν πρέπει να προσπαθήσουμε να τιμωρήσουμε το Ηνωμένο Βασίλειο, θα πρέπει να περιορίσουμε τις ζημιές για την ΕΕ και να συνεργαστούμε με το Ηνωμένο Βασίλειο».

Σε σχέση με το προσφυγικό, ο Β. Σόιμπλε, περιγράφοντας τις θέσεις των κρατών μελών, δήλωσε πως για τους πρόσφυγες «η καρδιά μας είναι ανοιχτή, αλλά οι δυνατότητες είναι περιορισμένες».

Κατέληξε, λέγοντας ότι στο μέλλον «χρειαζόμαστε αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών» αλλά και ότι η ΕΕ πρέπει να αρχίσει να συνεργάζεται με τους γείτονες και να στοχεύσει στη  σταθεροποίηση, στην οικονομική βιωσιμότητα, την κοινωνική συνοχή και το κράτος δικαίου «που είναι οι 3 πλέον ελκυστικές αξίες της ΕΕ στον κόσμο και σε αυτές πρέπει να επιμείνουμε».
 

Από τις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top