Κυπριακό: Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν – Μέι

Δεν βλέπει συμφωνία ο Έρογλου

Κυπριακό: Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν – Μέι

Τηλεφωνική επικοινωνία με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι είχε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν χθες το βράδυ και το κυπριακό ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζήτησαν οι δύο ηγέτες.

Ο Τούρκος Πρόεδρος συνομίλησε με την Τερέζα Μέι για τις διμερείς σχέσεις τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερη πρόοδος. Εκτός από το Κυπριακό αντάλλαξαν απόψεις για το Συριακό και τα θέματα ΕΕ.

Την ίδια ώρα ο πρώην Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Μεσογείου στην Αττάλεια εξέφρασε τις επιφυλάξεις τους για το αν θα υπάρξει συμφωνία στο Κυπριακό.

«Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει συμφωνία στο Κυπριακό», είπε και πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει πως η Τουρκία θα ενταχθεί στην ΕΕ.

Ο Ντερβίς Έρογλου απάντησε σε όσους λένε ότι ο ίδιος δεν επιθυμεί λύση λέγοντας:

«Εγώ είδα το πραγματικό πρόσωπο του πολέμου. Επομένως εγώ θέλω να υπάρξει συμφωνία στην Κύπρο αλλά αν είναι λάθος συμφωνία τότε δεν είναι συμφωνία. Μετά από τόσες θυσίες δεν είναι δυνατόν να πεις “ναι” σε μια συμφωνία η οποία θα μας αφήσει στο έλεος των Ελληνοκυπρίων». 

Ο Έρογλου είπε ακόμα πως δεν πιστεύει πως θα υπάρξει συμφωνία στην Κύπρο.

«Πλέον δεν είμαι μόνο εγώ που βλέπω ότι δεν υπάρχει δυνατότητα συμφωνίας με τους Ελληνοκυπρίους. Πλέον τα τρία τέταρτα των Τουρκοκυπρίων βλέπουν ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν έχουν πρόθεση για συμβιβασμό. Μάλιστα ακόμη και ο σημερινός πρόεδρος Ακιντζί, ο οποίος είχε πει “ναι” τώρα λέει πως αν δεν υπάρξει συμφωνία θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας. Για πρώτη φορά μίλησε όπως εγώ. Η Τουρκική Δημοκρατία της  Βορείου Κύπρου είναι η εγγύησή μας», τόνισε. 

Για το φυσικό αέριο ο Ντερβίς Έρογλου είπε πως μόλις η Κυπριακή Δημοκρατία αρχίσει γεωτρήσεις θα γίνει χαλασμός προσθέτοντας ότι η Τουρκία αγοράζοντας ή ενοικιάζοντας πλατφόρμα θα ξεκινήσει κι εκείνη γεωτρήσεις.

Κωνσταντινούπολη, Άννα Ανδρέου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top