Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Hanford: Κατέρρευσε τούνελ όπου φυλάσσονται επικίνδυνα ραδιενεργά υλικά

Σε κατάσταση συναγερμού το Hanford

Συναγερμός σήμανε σε χώρο πυρηνικών αποβλήτων στο Hanford της Ουάσινγκτον, έπειτα από κατάρρευση τούνελ που χρησιμοποιείται για την αποθήκευση των επικίνδυνων υλικών.

Σύμφωνα με τις πρώτες μέχρι στιγμής πληροφορίες, το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε χώρο αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων, ενώ το προσωπικό της εγκατάστασης έχει εκκενώσει ήδη το χώρο.

Παράλληλα, έχει ζητηθεί από τους εργαζόμενους να παραμείνουν στα σπίτια τους, να μην φάνε και να μην πιούν οτιδήποτε μέχρι να υπάρξει νεότερη ενημέρωση.

Να σημειώσουμε, ότι η σήραγγα βρίσκεται κοντά σε ένα εργοστάσιο πλουτωνίου και ουρανίου και κατέρρευσε πιθανότατα από δονήσεις λόγω έργων οδοποιίας που πραγματοποιούνται σε κοντινή περιοχή. Η κατάσταση κρίνεται πολύ σοβαρή καθώς η σήραγγα χρησιμοποιείται για την αποθήκευση εξαιρετικά ραδιενεργών υλικών και εξοπλισμών, όπως για παράδειγμα τα τρένα που μεταφέρουν ραδιενεργά καύσιμα.

 

 

 

 

 

To ατύχημα, συνέβη σε μια εγκατάσταση γνωστή ως «PUREX» που βρίσκεται στη μέση ενός αχανή χώρου, του Stanford και έχει κατά το ήμισυ το μέγεθος του Rhode Island.

Nα σημειώσουμε, πως το Hanford βρίσκεται κοντά στο Richland, περίπου 321 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Seattle.

Το κλειστό εργοστάσιο PUREX, ήταν μέρος του συγκροτήματος παραγωγής πυρηνικών όπλων της Αμερικής. Για δεκαετίες ολόκληρες, παρήγαγε πλουτώνιο για τα πυρηνικά όπλα και σήμερα πλέον αποτελεί την μεγαλύτερη αποθήκη ραδιενεργών αποβλήτων που πρέπει να καθαριστούν.

Περιέχει περίπου 56 εκατομμύρια γαλόνια ραδιενεργών αποβλήτων, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι αποθηκευμένα σε 177 υπόγειες δεξαμενές.

Σύμφωνα με τις πρώτες μέχρι στιγμής πληροφορίες, η κατάρρευση έγινε σε μια ή δυο σήραγγες που βρίσκονται κάτω από το συγκρότημα PUREX.

Κατά το παρελθόν, βαγόνια γεμάτια από ραδιενεργά απόβλητα μεταφέρθηκαν μέσα στα τούνελ και θάφτηκαν εκεί.

Να αναφέρουμε τέλος, πως το συγκρότημα δημιουργήθηκε κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο και παρήγαγε μεγάλος μέρος πλουτωνίου για το πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων και των βομβών που έπεσαν στο Ναγκασάκι της Ιαπωνίας στο τέλος του πολέμου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top