Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος εξελέγη χθες Κυριακή πρόεδρος της Γαλλίας, παραιτήθηκε σήμερα Δευτέρα από την ηγεσία του πολιτικού του κινήματος, «En Marche», το οποίο ίδρυσε πριν από 13 μήνες. Τον Μακρόν διαδέχεται η 68χρονη Κατρίν Μπαρμπαρού.

Ο Μακρόν αποφάσισε μάλιστα να μετονομάσει το κίνημα σε  «La Republique en marche» (Η Δημοκρατία προχωρά μπροστά), λίγες μόνο εβδομάδες πριν από τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές του Ιουνίου . 

Η Μπαρμπαρού, μια συνταξιούχος με μεγάλη καριέρα στον δημόσιο κι ιδιωτικό τομέα, θα είναι μεταβατική πρόεδρος του κόμματος, ενώ το ιδρυτικό συνέδριο, όπως ανακοινώθηκε, θα γίνει πριν τις 15 Ιουλίου.

Όπως ανακοίνωσε ο γ.γ. του κόμματος Ρισάρ Φεράν, το κόμμα θα παρουσιάσει έναν υποψήφιο σε καθεμιά από τις 577 εκλογικές περιφέρειες της Γαλλίας, σημειώνοντας ότι οι μισοί από τους υποψηφίους θα προέρχονται από την κοινωνία των πολιτών και ότι τουλάχιστον «το 50% θα είναι γυναίκες».

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η 68χρονη Μπαρμπαρού, μέχρι σήμερα αντιπρόσωπος του κινήματος, είχε κατά το παρελθόν εργαστεί στην ομάδα του υπουργείου Περιβάλλοντος κατόπιν στο υπουργείο Εμπορίου το διάστημα 1981 και 1986, χωρίς να έχει εκλεγεί βουλευτής. Διετέλεσε επίσης γενική αντιπρόσωπος για την εργασία και την επαγγελματική επιμόρφωση στο υπουργείο Εργασίας υπό τη Μαρτίν Ομπρί, κατόπιν υπό την Ελιζαμπέτ Γκιγκού στις κυβερνήσεις του Φρανσουά Φιγιόν και του Ζαν Λουί Μπορλού, μεταξύ 1997 και 2005.

Το κίνημα «En Marche» ιδρύθηκε τον Απρίλιο το 2016 από τον Εμανουέλ Μακρόν, τότε υπουργό Οικονομίας στην κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ.