"Μακρόν, δρόμο!" Επεισόδια στη Γαλλία μετά τα πρώτα αποτελέσματα- Δακρυγόνα, μολότοφ, κουκουλοφόροι και συλλήψεις

Παρίσι, Λιόν, Στρασβούργο, Γκρενόμπλ και Ναντ στο προσκήνιο

Ο γύρος του θριάμβου του νέου προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, έγινε μέσα στο Λούβρο, ενώ απ’ έξω οι ψηφοφόροι του έστησαν ένα μεγάλο πάρτι.

Λίγο πιο ‘κει, όμως, πιο ανατολικά στο Παρίσι, το σκηνικό ήταν εντελώς διαφορετικό: δακρυγόνα, ξύλο και μάχη μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών.

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, πάνω από 300 άνθρωποι μαζεύτηκαν στην ανατολική συνοικία Μενιλμοντάν. Τα επεισόδια δεν άργησαν να ξεσπάσουν και οι εντάσεις κυριάρχησαν, ενώ έγιναν πάνω από 9 προσαγωγές.

Ζημιές υπέστησαν από τις μολότοφ των διαδηλωτών ένα αυτοκίνητο κι ένα περιπολικό, όπως και κάδοι απορριμμάτων και τα τζάμια ενός σχολείου.  

Οι διαδηλωτές ήταν ντυμένοι στα μαύρα και φορούσαν κουκούλες. Σύνθημά τους το «όλος ο κόσμος απεχθάνεται την αστυνομία». Η απάντηση της αστυνομίας ήταν άμεση: πέταξαν δακρυγόνα και τους κύκλωσαν.

Η εικόνα ίδια και στη Ναντ, με τους «αντικαπιταλιστές» διαδηλωτές να φωνάζουν "Macron dégage, résistance et sabotage", δηλαδή «Μακρόν δρόμο, αντίσταση και σαμποτάζ».

Η αστυνομία επιχείρησε να διασπάσει το πλήθος των περίπου 450 ανθρώπων, που κρατούσαν πανό με τη φράση «Ας μείνουμε ακυβέρνητοι» με χρήση χημικών.

Στη Λιόν αντίστοιχα, οι διαδηλωτές ζητούσαν έναν «τρίτο κοινωνικό γύρο», όπως και στη Γκρενόμπλ και το Στρασβούργο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top