Μόνο στο STAR: O διεθνολόγος Τ. Χατζηβασιλείου περιγράφει την επόμενη μέρα σε Γαλλία και Ευρώπη

Δύσκολο προβλέπεται το έργο του Μακρόν

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και τον Παναγιώτη Στάθη μίλησε χθες, Κυριακή, ο πολιτικός επιστήμονας και διεθνολόγος, Τάσος Χατζηβασιλείου, για να περιγράψει την επόμενη μέρα στη Γαλλία, μετά την ξεκάθαρη νίκη Μακρόν, στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών.

«Η Γαλλία έχει γνωρίσει τη μεγαλύτερη πολιτική πόλωση των τελευταίων δεκαετιών» υποστηρίζει ο κ. Χατζηβασιλείου και συνεχίζει: «Δεν είναι διαιρεμένη μόνο γεωγραφικά, δηλαδή ανατολικά ψηφίζουν Μακρόν και δυτικά Λεπέν, αλλά κυρίως κοινωνικά. Όσοι έχουν υποστεί προβλήματα από την ανεργία ή την αποβιομηχάνιση της χώρας, επιλέγουν τη Μαρίν Λεπέν. Οι ευρωπαϊστές κι όσοι έχουν πραγματικά ανοιχτό μυαλό, επιλέγουν τον Εμανουέλ Μακρόν».  

Αυτή τη στιγμή, η Γαλλία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια αλλαγή του πολιτικού της σκηνικού, σύμφωνα με τον διεθνολόγο. «Για πρώτη φορά, έχουμε β’ γύρο προεδρικών εκλογών, όπου απουσιάζουν εντελώς τα παλιά κόμματα, δηλαδή κεντροδεξιοί και σοσιαλιστές» εξηγεί ο κ. Χατζηβασιλείου.

Η επόμενη μέρα, τόσο για τη Γαλλία όσο και για την Ευρώπη, εξαρτάται από την ικανότητα του νέου προέδρου να ενώσει τη χώρα για να μπορέσει να κυβερνήσει. «Το δεύτερο στοίχημα θα είναι ο λεγόμενος ‘τρίτος γύρος’ των εκλογών, δηλαδή οι βουλευτικές εκλογές που έρχονται σε ένα μήνα. Είναι πολύ δύσκολο να βρούμε συμμαχίες που θα δώσουν κυβερνησιμότητα στη Γαλλία την επόμενη μέρα. Ο Μακρόν δεν έχει κόμμα που να είναι εθνικά οργανωμένο ακόμα και η Λεπέν είναι πάρα πολύ δύσκολο να κερδίσει πλειοψηφία στην εθνοσυνέλευση» όπως λέει ο διεθνολόγος.

Επιπλέον, ο νέος πρόεδρος πρέπει να ασχοληθεί αμέσως με τα φλέγοντα ζητήματα: ανεργία, δημόσιο χρέος κοντά στο 100%, χαμηλή ανταγωνιστικότητα και πανάκριβο γαλλικό δημόσιο. «Σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουμε, κατά τη γνώμη μου, δυο πολύ σοβαρά ζητήματα: η Λεπέν, με ποσοστό 30% - 40% είναι ισχυρή, δεν τελειώνει ο λαϊκισμός στην Ευρώπη. Πρέπει, λοιπόν, η Ευρώπη να σκεφτεί σοβαρά ποιο είναι το επόμενο βήμα που πρέπει να κάνει. Επίσης, ο Γάλλος πρόεδρος θα πρέπει να δώσει ένα νέο όραμα στη χώρα και να μπορέσει να δημιουργήσει μια νέα ισορροπία μεταξύ Παρισίων και Βερολίνου» υπογραμμίζει ο κ. Χατζηβασιλείου.

Δείτε το βίντεο.   

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top