Στις κάλπες για τον β γύρο των προεδρικών εκλογών προσέρχονται σήμερα οι Γάλλοι. Στη μητροπολιτική Γαλλία τα 66.546 εκλογικά κέντρα θα ανοίξουν την Κυριακή στις 08:00 (τοπική ώρα, 09:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 19:00, μία ώρα αργότερα απ’ ό,τι σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Σε κάποιες μεγάλες πόλεις τα κέντρα θα παραμείνουν ανοικτά ως τις 20:00, καθώς η εκλογική διαδικασία θα διεξαχθεί υπό καθεστώς κατάστασης έκτακτης ανάγκης και τα μέτρα ασφαλείας θα είναι πιο ενισχυμένα σε σχέση με το παρελθόν.

«Όπως και στον πρώτο γύρο των εκλογών, περισσότεροι από 50.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες θα είναι επί ποδός την Κυριακή μαζί με τους στρατιωτικούς που συμμετέχουν στην επιχείρηση Σεντινέλ και τα μέλη της δημοτικής αστυνομίας, για να φροντίσουν για την ασφάλεια γύρω από τα εκλογικά κέντρα και για να επέμβουν άμεσα σε περίπτωση κάποιου περιστατικού» δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.

Στο Παρίσι τα 896 εκλογικά κέντρα σε 585 σημεία θα φυλάσσονται επιπλέον είτε από μέλη της δημοτικής αστυνομίας είτε από ιδιωτικούς φρουρούς από τις 07:00 ως τις 23:00, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο της γαλλικής πρωτεύουσας, Μπρινό Ζιλιάρ.

Οι Γάλλοι καλούνται να δώσουν απάντηση στο δίλημμα Μακρόν ή Λεπέν, με τις δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα μεγαλύτερο των 20 μονάδων στον Εμανουέλ Μακρόν, αν και αναλυτές εκτιμούν ότι η προεκλογική περίοδος αποκάλυψε μια βαθιά διχασμένη χώρα: μια χώρα όπου κάποιοι επιθυμούν να υψωθούν τείχη και άλλοι είναι υπέρ των ανοιχτών συνόρων.

Όπως σημειώνει στους Financial Times ο Λοράν Μπουβέ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο των Βερσαλιών, «η Γαλλία είναι διχασμένη και πολωμένη. Ο Μακρόν έχει προσελκύσει αυτούς που βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση, η Μαρίν Λεπέν εκείνους που αισθάνονται εγκαταλειμμένοι».

Και όλα αυτά σημειώνονται την ώρα που ο Μακρόν καταγγέλλει ότι έχει πέσει θύμα κυβερνοεπίθεσης. Δεκάδες χιλιάδες μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, φωτογραφίες και συνημμένα αρχεία, που έφεραν ημερομηνίες από τις 24 Απριλίου (την πρώτη μέρα μετά τον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών), συνολικού όγκου περίπου 9 gigabyte αναρτήθηκαν από χρήστη που έφερε το όνομα EMLEAKS σε ιστότοπο ανταλλαγής εγγράφων που επιτρέπει σε ανώνυμους χρήστες να αναρτούν περιεχόμενο. 

Η αντίδραση των συνεργατών του Μακρόν ήταν άμεση, δηλώνοντας με ανακοίνωση ότι ανάμεσα στην κανονική αλληλογραφία είχαν εισχωρήσει πολλά ψευδή στοιχεία. Κατηγορούν δε τη Ρωσία για συμμετοχή στην κυβερνοεπίθεση και παρέμβαση στην εκλογική διαδικασία.