ΜΑΥΡΑ ΣΥΝΝΕΦΑ στα Βαλκάνια! "Καζάνι που βράζει" τα Σκόπια

Πολιτικό αδιέξοδο και στην Αλβανία

Από μια κλωστή κρέμεται η ειρήνη στα Σκόπια. Οι αλβανόφωνοι εξοπλίζονται μυστικά, μέσω του UCK, και ο διαμελισμός του κρατιδίου, φαντάζει πλέον πιο ορατός, από ποτέ.

Ολόκληρα φορτία με τουφέκια, πολυβόλα, όλμους και χειροβομβίδες κατέσχεσαν οι σερβικές μυστικές υπηρεσίες στο Πρέσεβο, το άντρο του UCK, δηλαδή του απελευθερωτικού στρατού του Κοσσυφοπεδίου. Σύμφωνα με τη σερβική  "Βlic", τα όπλα προορίζονταν για τους αλβανόφωνους των Σκοπίων. Θα τα χρησιμοποιούσαν εναντίον των σλαβόφωνων του κρατιδίου, με στόχο να προκαλέσουν εσωτερικές διαμάχες, που θα οδηγήσουν σε διαμελισμό.

Η εθνικιστική φλόγα θεριεύει στα Σκόπια, μετά την εκλογή του αλβανόφωνου Ταλάτ Τζαφέρι στην προεδρία της βουλής. Ο Τζαφέρι (που ήταν πρώην μέλος του UCK και έχει το ψευδώνυμο Κομαντάντ Φορίνα) γέμισε το γραφείο του στη βουλή με αλβανικές σημαίες, προκαλώντας έκρηξη. «Η πρόκληση του Κομαντάντ Φορίνα είναι έγκλημα κατά της χώρας» ανακοίνωσε το αντιπολιτευόμενο κόμμα ΤΜΡΟ και ζήτησε επέμβαση εισαγγελέα. Οργισμένοι ακόμη και ορισμένοι αλβανόφωνοι. «Δεν τους ψηφίσαμε για να βάλουν την αλβανική σημαία στη Βουλή ή για να ακούμε τον αλβανικό εθνικό ύμνο» μεταδίδει η σκοπιανή Republica.

Ελικόπτερα και αστυνομία περιπολούν στη βουλή των Σκοπίων, μετά τα επεισόδια που πυροδότησε η εκλογή Τζαφέρι. Ο πρόεδρος Ιβάνοφ τη θεωρεί πραξικόπημα. Φοβάται πλήγμα στην εθνική ενότητα και δεν δίνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον συνασπισμό της αντιπολίτευσης. Όμως, ο Τζαφερι τού έστειλε τελεσίγραφο: ή δίνεις σε δέκα μέρες την εντολή ή θα κάνουμε μόνοι μας κυβέρνηση. Βρυξέλλες, Ουάσιγκτον και Τίρανα σιγοντάρουν τον Τζαφέρι, εξοργισμένοι με τον Ιβάνοφ.

Η κατάσταση, πάντως, δεν είναι ονειρική ούτε για τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση δεν μπορούν να συμφωνήσουν για τη δημιουργία υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Η Αλβανία σιγοβράζει και οι αντιπολιτευόμενοι κατεβαίνουν δυναμικά στους δρόμους.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top