Τη δόξα του Ερντογάν ζήλεψε ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Μαδούρο. Αλλάζει με το έτσι θέλω το Σύνταγμα της χώρας, ώστε να αποκτήσει υπερεξουσίες.

Αλλαγή συντάγματος και δημιουργία νέου κοινοβουλίου χωρίς εκλογές, απευθείας από το λαό, αναγγέλλει στους υποστηρικτές του ο πρόεδρος της Βενεζουέλας. «Επίκαλουμαι τις αρχικές συνταγματικές δυνάμεις, ώστε να συγκαλέσω τις εργατικές τάξεις και το λαό σε μια δημοκρατική λαϊκή διαδικασία: Σύσταση νέας εθνοσυνέλευσης» λέει χαρακτηριστικά.

Είναι ένας τρόπος να παρακάμψει την Εθνοσυνέλευση, της οποίας ηγείται η αντιπολίτευση, και να παραμείνει στην εξουσία, αλλά και να βάλει φρένο στις διαδηλώσεις.

Όπως είναι φυσικό, ξέσπασε θύελλα αντιδράσεων.

Ο Χούλιο Μπόρχες, πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας, κάλεσε τις ένοπλες δυνάμεις, διότι «αυτό που συνέβη σήμερα είναι το χειρότερο πραξικόπημα ενάντιον του λαού και του συντάγματος!».

Ο λαός ξεχύνεται στους δρόμους, καθώς όχι μόνο η πολιτική, αλλά κυρίως η ανθρωπιστική κρίση, τον έχει καταρρακώσει.

Το Καράκας θυμίζει σχεδόν καθημερινά εμπόλεμη ζώνη. Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν ανήμερα της Πρωτομαγιάς στους κεντρικούς αυτοκινητοδρόμους, ανάμεσα σε διαδηλωτές, που θέλησαν να φτάσουν σε κυβερνητικά κτίρια, και την αστυνομία. Η αντιπολίτευση καλεί τον κόσμο να βγει στους δρόμους και να αντισταθεί.

Τουλάχιστον 29 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, κατά τη διάρκεια των ταραχών του Απριλίου, ενώ εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί.

Tags: