Σύνοδος των 27: ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ οι κατευθυντήριες γραμμές για το Brexit

Η πρώτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ των 27 χωρίς τη Βρετανία διεξάγεται σήμερα

Σύνοδος των 27: ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ οι κατευθυντήριες γραμμές για το Brexit

Ομόφωνα συμφώνησαν οι ηγέτες των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις κατευθυντήριες γραμμές του σχεδίου  που θα ακολουθήσουν οι Βρυξέλλες στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 «οφείλει να παραμείνει ενωμένη» σε όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο για το Brexit, είχε δηλώσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κατά την άφιξή του σήμερα στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

«Οφείλουμε να παραμείνουμε ενωμένοι ως ΕΕ των 27. Μόνο έτσι θα είμαστε ικανοί να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις, πράγμα που σημαίνει πως η ενότητά μας είναι επίσης προς το συμφέρον του Ηνωμένου Βασιλείου».

Η πρώτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ των 27 χωρίς τη Βρετανία, η οποία διεξάγεται σήμερα, έναν ακριβώς μήνα μετά την επίσημη ανακοίνωση του Brexit, είναι αφιερωμένη αποκλειστικά στις προετοιμασίες των επικείμενων συνομιλιών με το Λονδίνο, είχε δηλώσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Οι κατευθυντήριες γραμμές των διαπραγματεύσεων διαρθρώνονται σε τρεις βασικούς άξονες:

1. Τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν, σπουδάζουν και εργάζονται στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς και των Βρετανών πολιτών στα κράτη-μέλη της ΕΕ. Το θέμα αυτό ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα, λόγω της παρουσίας περίπου 70.000 Ελλήνων στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς και των πάνω από 40.000 Βρετανών που κατοικούν ή και έχουν ακίνητη ιδιοκτησία στην Ελλάδα.

2. Τις βρετανικές δημοσιονομικές υποχρεώσεις απέναντι στον προϋπολογισμό της ΕΕ (τρέχουσες αλλά και μετά την αποχώρηση, πέραν του 2019).

3. Τη διατήρηση των επιτευγμάτων της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Ιρλανδία και το καθεστώς κυκλοφορίας στα σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου με τα κράτη-μέλη. Το ζήτημα αυτό αφορά κυρίως τα σύνορα Ιρλανδίας-Βόρειας Ιρλανδίας, Γιβραλτάρ-Ισπανίας και σε ένα μικρότερο βαθμό την Κύπρο και τις Βρετανικές Βάσεις στο νησί.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top