«Ιδιαίτερα η Ευρώπη. Σταματήστε αυτές τις πολιτικές.  Εντάξει, στηρίξατε την εκστρατεία του όχι.. Χάσατε. Τώρα κλείστε αυτό το κεφάλαιο και προσπαθήστε να βελτιώσετε τις σχέσεις σας με την Τουρκία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν, την ώρα που στη Μάλτα  οι υπουργοί εξωτερικών των 27 με τον Τούρκο ομόλογο τους Τσαβούσογλου επιχειρούν να βγουν από το αδιέξοδο. Το κουβάρι των ευρω-τουρκικών σχέσεων είναι πλέον πολύ μπλεγμένο. Η υπόθεση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, στραπατσαρισμένη.

Παρ 'ότι επίκειται συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν, ο Τούρκος πρόεδρος επιμένει να βομβαρδίζει κουρδικούς στόχους, κάτι που γνωρίζει ότι εξοργίζει τους Αμερικανούς.

Με την Ευρώπη όμως τα έχει βάλει και ο σύμβουλος του Ερντογάν, Γιγιτ Μπουλούτ ο οποίος είχε βαφτίσει τα κατεχόμενα υπερπόντιο νομό της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν προχωρά ακάθεκτος. Μόλις δόθηκε στη δημοσιότητα το τελικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ( δηλαδή 51,4% 'ναι' στη συνταγματική μεταρρύθμιση) αμέσως συγκάλεσε έκτακτο συνέδριο του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στις 21 Μαΐου. Θέλει να αναλάβει ξανά τα ηνία του, καθώς η αποκατάσταση των δεσμών προέδρου-κόμματος θα είναι βασική παράμετρος στο νέο σύνταγμα. Επιπλέον χθες έγιναν πάλι πάνω από 1000 συλλήψεις υπόπτων γκιουλενιστών.

Κι ενώ ο πρόεδρος συγκεντρώνει εξουσίες, η χώρα οπισθοδρομεί. Σε λύκειο στην Μαύρη Θάλασσα έντυσαν ένα ανήλικο κορίτσι νύφη και ένα ανήλικο αγόρι γαμπρό κι έκαναν αναπαράσταση γάμου, την ώρα που στην Τουρκία γίνεται αγώνας για να αποτρέψουν τους γάμους ανηλίκων. Η υπόθεση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Ο διευθυντής του σχολείου πάλι, δήλωσε ότι δεν βλέπει κανένα πρόβλημα.