Το Star στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων – ΧΑΟΣ και ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ

Εμπόλεμη ζώνη η Βουλή της γειτονικής χώρας μετά την εκλογή Αλβανού προέδρου

Σε πολιτική αποσταθεροποίηση οδηγούνται τα Σκόπια, ανάβοντας έτσι το φυτίλι στα Βαλκάνια. Μία ανάσα από τα βόρεια σύνορα μας,  Ερντογάν και Ράμα σχεδιάζουν παρασκηνιακά τη Μεγάλη Αλβανία διαμελίζοντας την FYROM. Αφορμή είναι η εκλογή Αλβανού Προέδρου της Βουλής στα Σκόπια. 

Οι εθνικιστές όρμησαν στο κοινοβούλιο και τα έκαναν «γης Μαδιάμ». Σαν μαινόμενοι ταύροι μπήκαν μέσα όταν έμαθαν πως οι βουλευτές του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και των κομμάτων της αλβανικής μειονότητας εξέλεξαν, για πρώτη φορά, Αλβανό πρόεδρο της Βουλής, τον Ταλάτ Τζαφέρι . Οι βουλγαρόφωνοι οπαδοί του Γκρούεφσκι θεωρούν απειλή τους Αλβανούς για την ενότητα της χώρας.

Καρέκλες, γραφεία ακόμη και τριπόδια από κάμερες πετούσαν εναντίον των βουλευτών. Πολύ γρήγορα, όπως μπορείτε να δείτε στο ΒΙΝΤΕΟ, η Βουλή έγινε εμπόλεμη ζώνη.  Τράβηξαν μέχρι και γυναίκα από τα μαλλιά!

Χτύπησαν μέχρι να ματώσει τον Ζόραν Ζάεφ, τον  αρχηγό του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος ο οποίος  συνεργάζεται με τα κόμματα της αλβανικής μειονότητας. Η εικόνα του να προσπαθεί να βγει από τη βουλή με τα αίματα να κυλούν στο πρόσωπο του έκανε το γύρο του κόσμου. 

Την ίδια στιγμή, οι βουλευτές του συντηρητικού κόμματος συγκεντρώθηκαν γύρω από την έδρα του Προέδρου της Βουλής, για να αποτρέψουν τυχόν κατάληψή της, από τον Ταλάτ Τζαφέρι. Έψελναν τον εθνικό ύμνο και φώναζαν «Αυτό είναι πραξικόπημα».

Η βία "μεταφέρθηκε" στους δρόμους έξω από τη Βουλή, με τους αστυνομικούς και τους διαδηλωτές να συγκρούονται ανελέητα..

Τα Σκόπια βρίσκονται σε πολιτικό αδιέξοδο. Στόχος του Γκρουέφσκι είναι να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές, με την ελπίδα να κερδίσει το κόμμα του περισσότερες από τις 51 έδρες που είχε κερδίσει στις εκλογές του Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τη  Deutsche Welle , «ο  Γκρουέφσκι και οι συνεργάτες του φοβούνται ότι θα οδηγηθούν στη φυλακή, εάν πάρει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα την εξουσία στα χέρια του. Και αυτό επειδή εκκρεμούν εις βάρος τους κατηγορίες για διαφθορά και φίμωση του τύπου».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των Σκοπίων, Γκιόρκι Ιβάνοφ κάλεσε σε διάλογο.

Την ανησυχία  της ελληνικής κυβέρνησης για τις εξελίξεις στα Σκόπια, εξέφρασε με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών.  «Η Ελλάδα που διαχρονικά και σταθερά υποστηρίζει την αρχή της μη παρέμβασης στα εσωτερικά γειτονικών χωρών, είναι διατεθειμένη όποτε της ζητηθεί να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της κρίσης», τόνισαν.

Ο απεσταλμένος του Star στα Σκόπια, Λάμπρος Δεμερτζής περιέγραψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού και στην Μάρα Ζαχαρέα πως μετά τα γεγονότα και την ασταθή πολιτική κατάσταση που επικρατεί στη γειτονική χώρα είναι δύσκολες και οι επικοινωνίες. Έξω από το κοινοβούλιο των Σκοπίων υπάρχουν ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις.

«Υπάρχουν πληροφορίες πως αναμένουν τρένα που θα έρθουν από τον βορρά των Σκοπίων, τα οποία θα έχουν φιλοκυβερνητικούς του απερχόμενου Γκρούεφσκι.  Η νίκη του Ταλάτ Τζαφέρι όπως λένε δημοσιεύματα των Σκοπίων σημαίνει ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξει κυβέρνηση υπό τον Ζόραν Ζάεφ. Αν γίνει αυτό δεν ξέρουμε πως θα αντιδράσει ο Γκρούεφσκι και το κόμμα του. Μια σπίθα αρκεί για να ανάψει νέα φωτιά στη γειτονική χώρα. Τα ξένα μέσα μιλάνε για συνεργασία του Ζάεφ, του Ερντογάν και του Ράμα που έχουν και την υποστήριξη των ΗΠΑ. Στον αντίποδα είναι ο Γκρούεφσκι που έχει την υποστήριξη της Ρωσίας και μιλά για άμεση παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας από την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Προς το παρόν υπάρχει ηρεμία, αλλά κανείς δεν ξέρει πόσο αυτή θα διαρκέσει», τόνισε ο δημοσιογράφος .

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top