Αυτός είναι ο χάρτης που, σύμφωνα με τους διεθνολόγους ... βλέπουν οι Εθνικιστές,  στη δημιουργία μιας " Μεγάλης Αλβανίας". Θα περιλαμβάνει-  πέραν του σημερινού κράτους -  ολόκληρο το Κοσυφοπέδιο και περιοχές της δυτικής Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, όπου πλειοψηφούν οι Αλβανοί.

«Νομίζω ότι ο κύριος Ερντογάν επιδεικνύει έναν ιδιαίτερο ακτιβισμό στην περιοχή, και ο ίδιος και μ αυτό τον τρόπο δημιουργεί την αναταραχή που βλέπετε. Εκείνο στο οποίο αποσκοπεί είναι η δημιουργία ενός μεγάλου Αλβανικού κράτους το οποίο θα περιλαμβάνει την Αλβανία, το Κόσσοβο την κοιλάδα του Πρέσεβο από την Σερβία και βεβαίως την περιοχή του Τετόβου Κουμανόβου στα Σκόπια», λέει στο STAR ο Ιωάννης Μάζης, καθηγητής Γεωπολιτικής και Οικονομικής Γεωγραφίας.

«Ένα έρθει  η στιγμή που θα μπορούσε να συμβεί είναι ότι κανένας από το Κοσσυφοπέδιο ή από τα Σκόπια δεν θέλει να χάσει τα πρωτεία, ο καθένας στην περιοχή του και συνολικά μεταξύ του Αλβανικού πληθυσμού», σημείωσε ο Ηλίας Κουσκουβέλης, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Ειδικοί φοβούνται ότι σε ενδεχόμενο διαμελισμό των Σκοπίων στη γειτονιά μας, θα ξεσπάσει πόλεμος δι΄ αντιπροσώπων, ως μικρογραφία της σύγκρουσης στη Συρία.

«Είναι πολύ πιθανή η εξαφάνιση, η διχοτόμηση του κρατιδίου των Σκοπίων, η οποία βέβαια ανασχηματίζει και πάλι τον χάρτη των Βαλκανίων Γιατί ξέρετε οι Αλβανοί δεν σταματούν στη διεκδίκηση του μέρους εκείνου των Σκοπίων, διεκδικούν και τη Θεσπρωτία, και την Κέρκυρα, πιθανώς και το Παγκράτι σε λίγο! Υπάρχουν think tank στην Αμερική τα οποία σκέφτονται ότι μια Μεγάλη Αλβανία, πλήρως υποταγμένη στο ΝΑΤΟ και μια μεγάλη Βουλγαρία επίσης πλήρως υποταγμένη στο ΝΑΤΟ θα μπορέσουν να κάνουν πολύ καλά τη δουλειά που έκαναν τα Σκόπια», συμπληρώνει ο κύριος Μάζης.

ΕΠΕΣΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά,  μια ακόμη εξέλιξη... αποσταθεροποίησης έρχεται από την  πτώση της κυβέρνησης συνασπισμού στην Κροατία, μετά την αποχώρηση του μικρότερου εταίρου. Σε αγωνιώδες διάγγελμά του ο πρωθυπουργός της χώρας ανακοίνωσε τη διάλυση της κυβέρνησής του και την άμεση έναρξη αναζήτησης νέου εταίρου, προκειμένου  να ανακτηθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία στη Βουλή, ώστε να.... κυβερνηθεί η χώρα.