Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι έρευνες της Αστυνομίας για εντοπισμό της 4χρονης Marie Eleni Grimsrud, που απήχθη χθες έξω από νηπιαγωγείο στη Λευκωσία. Οι Αρχές εξέδωσαν ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εναντίον του Νορβηγού πατέρα. Άφαντοι παραμένουν πατέρας και κόρη.

Το μεσημέρι, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας διέταξε την τριήμερη κράτηση των τεσσάρων υπόπτων που συνελήφθησαν σε σχέση με την απαγωγή της τετράχρονης. 

Σύμφωνα με πληροφορία που κατέχει η Αστυνομία, την απαγωγή της ανήλικης οργάνωσε ένας εκ των υπόπτων έναντι αμοιβής.

Σύμφωνα με το αίτημα προσωποκράτησης το οποίο αναγνώστηκε ενώπιον του δικαστηρίου στις 27/4, ο πατέρας της ανήλικης απέστειλε email στη μητέρα της ανήλικης στο οποίο ανέφερε ότι η ανήλικη κόρη τους βρίσκεται μαζί του, σε περιοχή στην Κύπρο την οποία δεν ανέφερε, είναι καλά στην υγεία της και ότι θα περάσει μια εβδομάδα μαζί της και μετά θα επικοινωνήσει με τους δικηγόρους του για να διευθετήσει την κηδεμονία του παιδιού.

Από έλεγχο που έγινε μέσω των οδοφραγμάτων, δεν φαίνεται ο πατέρας ή η ανήλικη να πέρασαν από τις ελεύθερες περιοχές προς τις κατεχόμενες ή να εξήλθαν τη Δημοκρατίας μέσω των νομίμων αερολιμένων ή λιμανιών.

Από τους 4 υπόπτους λήφθησαν ανακριτικές καταθέσεις στις οποίες αρνήθηκαν οποιανδήποτε ανάμειξη και προέβαλαν διάφορους ισχυρισμούς για τις κινήσεις τους κατά τον χρόνο πριν, κατά και μετά τη διάπραξη των αδικημάτων της παρούσας υπόθεσης.

Οι εξετάσεις της Αστυνομίας βρίσκονται σε αρχικό στάδιο. Μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί 20 καταθέσεις και αναμένεται να ληφθούν ακόμα 40 περίπου καταθέσεις από το οικογενειακό, φιλικό και επαγγελματικό περιβάλλον των υπόπτων.

Η Αστυνομία χαρακτηρίζει την εξέταση του οχήματος που εντοπίστηκε στην οικία ενός εκ των υπόπτων σημαντική «καθότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι το όχημα που χρησιμοποιήθηκε από τους δράστες και να εντοπιστεί γενετικό υλικό και άλλα τεκμήρια που να συνδέονται με την ανήλικη».

Σε κοντινή απόσταση από την σκηνή της απαγωγής, σύμφωνα με την Αστυνομία, εντοπίστηκε κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης, το οποίο κατέγραψε το όχημα το οποίο χρησιμοποίησαν οι δράστες κατά τη διάπραξη της απαγωγής και κατά τη διαφυγή τους από το σημείο, το οποίο θα τύχει επεξεργασίας και σύγκρισης για να διαπιστωθεί κατά πόσον ταυτίζεται με το όχημα που βρέθηκε στο σπίτι του υπόπτου.

Εναντίον των υπόπτων διερευνώνται τα αδικήματα της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσία προς διάπραξη πλημμελήματος, αρπαγής ανήλικου προσώπου, αρπαγής νεαρής γυναίκας ηλικίας κάτω των 16 χρονών και επίθεση με πρόκληση πραγματικής σωματικής βλάβης.

Οι δικηγόροι των υπόπτων δεν έφεραν ένσταση στο αίτημα της Αστυνομίας για τριήμερη κράτηση των πελατών τους με το δικαστήριο να χαρακτηρίζει το αίτημα δικαιολογημένο και να το εγκρίνει. Να σημειωθεί ότι το αρχικό αίτημα της Αστυνομίας ήταν για οκτώ μέρες κράτησης.

Εκπρόσωπος του Γραφείου Τύπου της Αστυνομίας δήλωσε ότι από τα τέσσερα άτομα ορισμένα συνελήφθησαν εντός της περιοχής της πρωτεύουσας και άλλα στην επαρχία Λευκωσίας και για τον εντοπισμό τους φαίνεται να προέκυψε μαρτυρία.

Οι τέσσερις συνελήφθηντες είναι ηλικίες 44, 47, 39 και 33 ετών. Σημειώνεται ότι εναντίον του 49χρονου πατέρα εξασφαλίστηκε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης καθώς και Διεθνής Αναζήτηση RED NOTICE.

Κανάλι επικοινωνίας κυπριακού και νορβηγικού ΥΠΕΞ

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκεται σε επικοινωνία με το νορβηγικό Υπουργείο Εξωτερικών σε σχέση με το θέμα που αφορά την απαγωγή της 4χρονης Marie Eleni Grimsrud, δήλωσε στο ΚΥΠΕ πηγή του ΥΠΕΞ.

«Είμαστε σε επικοινωνία με το νορβηγικό ΥΠΕΞ και έχουμε ζητήσει τη συνεργασία και τη συνδρομή τους. Γίνονται κάποιες επαφές και υπάρχει ένα κανάλι επικοινωνίας», ανέφερε η ίδια πηγή, σημειώνοντας πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο προς ανακοίνωση.

«Δράσαμε άμεσα και παρακολουθούμε το θέμα και όπου χρειάζεται θα παρεμβαίνουμε», πρόσθεσε.

Είπε επίσης πως το κυπριακό ΥΠΕΞ βρίσκεται σε επαφή με την Αστυνομία και γενικά με όλες τις κρατικές υπηρεσίες που ασχολούνται με το συγκεκριμένο θέμα.

Πηγή: philenews.com