ΑΠΟΚΟΣΜΟ ΘΕΑΜΑ: Άναψαν τα φώτα στην «στοιχειωμένη» πόλη του Τσέρνομπιλ

Δείτε πως είναι πλέον το Πριαπάτ-ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΑΠΟΚΟΣΜΟ ΘΕΑΜΑ: Άναψαν τα φώτα στο Τσέρνομπιλ

«Στοιχειωμένη» πόλη είναι σήμερα το Πριαπάτ, όπου πριν από 31 ολόκληρα χρόνια σημειώθηκε μια από τις μεγαλύτερες πυρηνικές καταστροφές στον πλανήτη, αυτή της έκρηξη στο εργοστάσιο του Τσέρνομπιλ.

Το Πριαπάτ, μια πόλη-φάντασμα πλέον στην βόρεια Ουκρανία στα σύνορα με την Λευκορωσία, είχε ιδρυθεί στις 4 Φεβρουαρίου του 1970, με στόχο να εξυπηρετεί τον κόσμο που εργαζόταν στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσέρνομπιλ.

Ωστόσο όταν στις 26 Απριλίου του 1986 σημειώθηκε η έκρηξη στον πυρηνικό αντιδραστήρα, η πόλη μέσα σε μια μέρα, εκκενώθηκε.

Στις 27 Απριλίου του 1986, 24 ώρες μετά την τραγωδία, δεν υπήρχε ψυχή ζώσα στο Πριαπάτ, καθώς οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι (όσοι κατάφεραν να γλιτώσουν), έτρεξαν να σωθούν.

Αποτέλεσμα της πυρηνικής καταστροφής ήταν να γίνει διαρροή τεράστιας ποσότητας ραδιενεργών ουσιών και αερομεταφερόμενων ισοτόπων, κάτι που είχε ως συνέπεια χιλιάδες άνθρωποι να αρρωστήσουν από καρκίνο, ή οι απόγονοι τους να υποστούν μεταλλάξεις.

Την πόλη-«φάντασμα», επισκέφτηκε τον Μάρτιο του 2016 ο φωτογράφος Άνταμ Μπογιανόφσκιμ, μαζί με την ομάδα του.

Τι έκαναν; Άναψαν τα φώτα στους δρόμους και στα κτίρια, χρησιμοποιώντας γεννήτριες.

Το θέαμα είναι ανατριχιαστικό και απόκοσμο όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες που τράβηξε.

Η δια ομάδα επανέλαβε το πείραμα κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών και απαθανάτισε σε φωτογραφίες τις προσπάθειές τους, κυρίως με πινακίδες νέον.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top