Ο Ερντογάν "καθαρίζει" την χώρα του από Γκιουλενιστές και ετοιμάζεται για δεύτερο δημοψήφισμα

«Ναι ή όχι στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ» θα ρωτήσει τον λαό του

Διπλό μέτωπο ανοίγει ο Ερντογάν σε συνέντευξή του στο Reuters, τόσο με την ΕΕ όσο και με τις ΗΠΑ. Ταυτόχρονα ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίζει το πογκρόμ εναντίον των αντιφρονούντων.

«Με τις τελευταίες εξελίξεις, ορισμένοι μιλούν αριστερά και δεξιά λέγοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα σταματήσει τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία και ούτω καθεξής. Εάν αυτή η αντίληψη, αν αυτή η νοοτροπία είναι πραγματική, τότε, φυσικά, τι θα κάνουμε; Θα αναθεωρήσουμε την κατάσταση», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Με τον αέρα του σουλτάνου και έχοντας "βγει" ακόμη πιο ισχυρός από το δημοψήφισμα, ο Ερντογάν δηλώνει πανέτοιμος για δεύτερο δημοψήφισμα . Αυτή τη φορά θα ρωτήσει τον λαό του για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση .

«Επειδή οι άνθρωποι με τους οποίους προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε δεν ενεργούν ειλικρινά. Εάν δεν ενεργούν ειλικρινά, πρέπει να βρούμε μια διέξοδο. Γιατί πρέπει να περιμένουμε πια; Μιλάμε 54 χρόνια τώρα! Θα σταματήσετε την Τουρκία στην πόρτα σας για 54 χρόνια και στη συνέχεια θα ρωτήσετε γιατί; “» συνέχισε ο Ερντογάν.

Με αφορμή το Βrexit και τις απειλές της Λεπέν με αποχώρηση της Γαλλίας, ξεκαθάρισε στους Ευρωπαίους πώς εκείνοι έχουν ανάγκη την Τουρκία του Ερντογάν. 

«Η ΕΕ πρέπει να κάνει την αυτοκριτική της, η ΕΕ βρίσκεται στα πρόθυρα της διάλυσης ή στα πρόθυρα  κατάργηση,  αν θέλετε. Μία ή δύο χώρες δεν μπορούν να κρατήσουν την ΕΕ ζωντανή. Πρέπει να το ξέρουν αυτό. Χρειάζονται  μια χώρα όπως η Τουρκία, μια ειλικρινής χώρα, που συμβολίζει μια διαφορετική πίστη, αυτό θα τους έκανε πολύ ισχυρούς, αλλά τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν φαίνεται να συνειδητοποιούν αυτό το γεγονός», είπε χαρακτηριστικά ο σουλτάνος.

Η πρώτη αντίδραση Ευρωπαίου ήρθε από τον Αυστριακό υπουργό Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος πρότεινε ξανά την διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία. 

Την στιγμή που ο Ερντογάν ετοιμάζει βαλίτσες για συνάντησή με τον Τραμπ στα μέσα Μαΐου, οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ κρέμονται από μία κλωστή. Οι βομβαρδισμοί τουρκικών αεροσκαφών που προκάλεσαν το θάνατο Κούρδων μαχητών στην πόλη Ντέρικ  έχουν εκνευρίσει την Ουάσινγκτον . «Σας είπαμε να χτυπάτε στόχους του ISIS και όχι του PKK» διεμήνυσε η Ουάσινγκτον στην Άγκυρα . 

«Οι στόχοι ήταν οι αποθήκες πυρομαχικών και όπλων. Κανείς δεν έπρεπε να ήταν εκεί. Το μοιραστήκαμε αυτό με τις ΗΠΑ. Το μοιραστήκαμε αυτό με τη Ρωσία», εξήγησε ο τούρκος πρόεδρος.

Όσο ο Ερντογάν υποστήριζε πως οι Αμερικανοί είχαν ενημερωθεί για τις κινήσεις τους, οι τουρκικές αρχές καθάριζαν τη χώρα από τους Γκιουλενιστές, καθώς το πογκρόμ κάθε είδους αντιφρονούντων συνεχίζεται . 803 ύποπτοι συνελήφθησαν  για σχέσεις με το κίνημα του Φετουλάχ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top