Οι σχέσεις Ευρώπης-Τουρκίας θα εξεταστούν την Παρασκευή στο Συμβούλιο ΥΠΕΞ στη Μάλτα

Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

Τουρκιά ΕΕ διαπραγματεύσεις Μάλτα

Την επιλογή του τερματισμού των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ, το πάγωμα των ενταξιακών κονδυλίων και τον επανακαθορισμό των σχέσεων με την ΕΕ συζήτησαν μεταξύ άλλων οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατά τη διάρκεια ειδικής συζήτησης για την κατάσταση στην Τουρκία μετά το δημοψήφισμα. 

Συγκεκριμένα, η συζήτηση ξεκίνησε με την εισαγωγική τοποθέτηση του αρμοδίου Επιτρόπου Γιοχάνες Χαν, ο οποίος αναφερόμενος στα συμπεράσματα των διεθνών παρατηρητών, αλλά και τις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Επιτροπής της Βενετίας για την ουσία της συνταγματικής μεταρρύθμισης σημείωσε αφενός ότι το δημοψήφισμα δεν διεξήχθη υπό δίκαιους όρους για όλους, αφετέρου κάλεσε την Τουρκία να συνεργαστεί και να απαντήσει στις αιτιάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ποιότητα μεταρρυθμίσεων αλλά και της δημοκρατίας στη χώρα. 

Ο αρμόδιος Επίτροπος επανέλαβε ότι μια πρώτη ευκαιρία για μια νέα εκτίμηση των σχέσεων ΕΕ Τουρκίας θα είναι το άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών στη Μάλτα σε δύο μέρες. Ζήτησε δε από τους υπουργούς και τους ευρωβουλευτές να καταθέσουν στην Κομισιόν τις απόψεις τους.  Ο Επίτροπος Χαν τόνισε ότι η χώρα είναι πλέον διαιρεμένη, σημείωσε ότι είναι προς το συμφέρον της ίδιας της Τουρκίας να επικρατήσει η εσωτερική συμφιλίωση και επανέλαβε ότι “ασφάλεια και θεμελιώδεις ελευθερίες” πρέπει να πηγαίνουν μαζί.  

Εκ μέρους του ΕΛΚ, ο Μάνφρεντ Βέμπερ, απαντώντας στον Επίτροπο ζήτησε τον τερματισμό των διαπραγματεύσεων και ζήτησε από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Τουσκ να πάει στην Άγκυρα και να δει ποιες είναι οι πιθανές επιλογές. Ο Μ.Βέμπερ δήλωσε ότι η επιλογή της ένταξης δεν είναι πια ρεαλιστική, πως η υπόσχεση του 2004 μάλλον έκανε περισσότερη ζημιά από καλό και είπε πως στο μέλλον η ΕΕ θα μπορούσε να συζητήσει μόνο συνεργασίες τύπου τελωνειακής ένωσης, ή ακαδημαϊκών ανταλλαγών. 

Εκ μέρους των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών η Κάτι Πίρι σημείωσε ότι «με αυτό το σύνταγμα η Τουρκία δεν μπορεί να μπει στην ΕΕ», αλλά συμπλήρωσε πως ακόμα «και με τη βία και τρομοκρατία, στο γεμάτο παρατυπίες δημοψήφισμα, οι μισοί Τούρκοι ψήφισαν κατά της πολιτικής Ερντογάν και αυτούς η ΕΕ δεν πρέπει να τους εγκαταλείψει». Τόνισε τέλος ότι ακόμα και σε μια μελλοντική οικονομική απλά σχέση, η Τουρκία πρέπει να συνεχίσει να πιέζεται για μεταρρυθμίσεις ,χωρίς τις οποίες δεν θα πρέπει να καρπωθεί ούτε την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης. 

Από την ομάδα των Φιλελευθέρων, ο Γκι Φέρχοφσταντ ζήτησε από την Κομισιόν να σταματήσει την προ ενταξιακή χρηματοδότηση των 650 εκατομμυρίων προς την Τουρκία, πίσω από την οποία κρύβεται ο Ερντογάν για να κυνηγάει τον Τύπο, την αντιπολίτευση και τους πολίτες. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top