Το κάψιμο της τουρκικής σημαίας στο κέντρο της Αθήνας στις 24 Απριλίου κατά την επέτειο της αρμενικής γενοκτονίας καταδικάζει με ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, αναφέροντας ότι ζήτησε την άμεση σύλληψη των δραστών από τις ελληνικές αρχές.

«Καταδικάζουμε έντονα το κάψιμο της τουρκικής σημαίας κατά τις διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα στις 24 Απριλίου στην Αθήνα στο πλαίσιο της αποκαλούμενης επετείου για τα γεγονότα το 1915», αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται: «Μετά την αποτρόπαια αυτή πράξη, η πρεσβεία μας στην Αθήνα έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προς τις ελληνικές αρχές, ζητώντας την άμεση σύλληψη των δραστών.  Η ενέργεια αυτή είχε στόχο τη σημαία μου που αντιπροσωπεύει την ανεξαρτησία και τις ιερές αξίες του τουρκικού έθνους. Απαιτούμε οι δράστες να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη το συντομότερο δυνατό».

Υπενθυμίζουμε ότι επεισόδια ξέσπασαν το βράδυ της Δευτέρας έξω από το τουρκικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη, όπου κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής για την 102 η επέτειο της γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Τούρκους. Όλα ξεκίνησαν όταν αντιπροσωπεία της Νεολαίας των Αρμενίων ζήτησε να τοιχοκολλήσει υπόμνημα στο τουρκικό Προξενείο. Νωρίτερα την ίδια μέρα, στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε μεγάλη συγκέντρωση Αρμενίων στην Πλατεία Συντάγματος και πορεία διαμαρτυρίας προς την τουρκική πρεσβεία. Με την νεολαία να κρατά την τεραστίων διαστάσεων σημαία της Αρμενίας στην κεφαλή της πορείας και κυρίαρχο σύνθημα «αγώνας - νίκη - δικαίωση», οι διαδηλωτές πορεύτηκαν στην πρεσβεία για να επιδώσουν το υπόμνημα τους στον Τούρκο πρέσβη. Κατέστη, όμως, ανέφικτο να πλησιάσουν σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων, οπότε και παρέμειναν στη συμβολή των οδών Βασ. Σοφίας και Ρηγίλλης, φωνάζοντας συνθήματα κατά της τουρκικής κυβέρνησης, καθώς δεν επιτράπηκε ούτε σε αντιπροσωπεία τους να πλησιάσει το κτήριο της πρεσβείας για να θυροκολλήσει το υπόμνημα. Ομάδα διαδηλωτών έκαψε την τουρκική σημαία.

Η σημερινή Τουρκία του Ερντογάν απαγορεύει την οποιαδήποτε εκδήλωση η οποία στρέφεται κατά της χώρας και φυσικά δεν αναγνωρίζει την αρμενική γενοκτονία. 

Της ανταποκρίτριας του Star στην Τουρκία, Άννας Ανδρέου