Guardian: "Δυσκολότερο το Brexit αν κερδίσει ο Μακρόν"

Ο υποψήφιος πρόεδρος είχε χαρακτηρίσει την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ "έγκλημα"

Guardian: "Δυσκολότερο το Brexit αν κερδίσει ο Μακρόν"

Με άρθρο του ο Guardian σήμερα, Δευτέρα, υποστηρίζει ότι μια ενδεχόμενη νίκη του Μακρόν, στον 2ο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, θα έχει ως αποτέλεσμα δυσκολία στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Ο Μακρόν, στο παρελθόν, χαρακτήρισε το Brexit «έγκλημα», λέγοντας ότι αυτό θα φέρει τη Βρετανία αντιμέτωπη με «την υποτέλεια». Επιπλέον, είχε ταχθεί υπέρ ενός πολύ σκληρού Brexit, που θα απέκλειε το Ηνωμένο Βασίλειο από την ενιαία αγορά, υποστηρίζοντας ότι έχει τεράστια σημασία «η υπεράσπιση της ακεραιότητας της ελεύθερης μετακίνησης και του ελεύθερου εμπορίου εντός της ΕΕ». Κατά την προεκλογική του εκστρατεία, μάλιστα, ο Γάλλος υποψήφιος για την προεδρία είχε τονίσει πόσο φιλοευρωπαϊστής είναι, επικρίνοντας την απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την Ευρώπη.

Ο Guardian, λοιπόν, στο άρθρο του τονίζει ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι πιο σκληρές, αν ο Μακρόν κερδίσει την προεδρία της Γαλλίας, καθώς ο υποψήφιος έχει προειδοποιήσει στο παρελθόν ότι «δεν μπορεί να υπάρξει καμιά προειδοποίηση ή παραίτηση στην αδιαμφισβήτητη θέση της ΕΕ να υπερασπίζεται πρώτη τα δικά της συμφέροντα».

Όταν ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά του στις γαλλικές προεδρικές εκλογές, ο Μακρόν είχε πει, σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ότι η επιλογή της Βρετανίας για αποχώρηση πρέπει να γίνει σεβαστή, όμως η χώρα δεν πρέπει να τύχει ειδικής μεταχείρισης. «Τάσσομαι υπέρ μίας αυστηρής προσέγγισης στο Brexit: Σέβομαι την ψήφο των Βρετανών πολιτών, όμως το χειρότερο θα ήταν ένα είδος αδύναμης Ευρώπης απέναντι στην Βρετανία. Δεν θέλω μία κατά παραγγελία προσέγγιση όπου οι Βρετανοί θα κατέχουν το καλύτερο κομμάτι των δύο κόσμων. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε ένα πολύ μεγάλο κίνητρο και για άλλους να φύγουν και να σκοτώσουν την ευρωπαϊκή ιδέα, η οποία βασίζεται στο μοίρασμα των ευθυνών» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Ενοχλητικός έγινε, επίσης, στη συνάντησή του με την πρωθυπουργό της Αγγλίας, Τερέζα Μέι, τον περασμένο Φλεβάρη. Έξω από την κατοικία της πρωθυπουργού, στη Ντάουνινγκ Στριτ, τόνισε ότι, μεταξύ άλλων, η πρωτοβουλία του θα περιλαμβάνει «μία σειρά δράσεων προκειμένου να προσελκύσει στη Γαλλία ταλαντούχους ανθρώπους που δουλεύουν τόσο στην έρευνα, όσο και σε άλλους τομείς», ενώ στη συνέχεια είπε προκλητικά ότι «η καλύτερη εμπορική συμφωνία για τη Βρετανία ... ονομάζεται ένταξη στην ΕΕ».

Τέλος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο νικητής του α’ γύρου των προεδρικών εκλογών υποστήριξε ότι η πρόσβαση του Ηνωμένου Βασιλείου στην αγορά θα μειωθεί δραστικά αν μπορέσει να περιορισθεί σε μια συμφωνία καναδικού τύπου.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top