Όπως σας έχει ήδη ενημερώσει το star.gr, η Κομισιόν έχει ήδη συγχαρεί τη Γαλλία, λέγοντας ότι είναι ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εκλογών κι ότι η χώρα «εκπροσωπεί θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπήρχε μόνον μια επιλογή: η διατήρηση της Ευρώπης και των αξιών της ή η καταστροφή της Ευρώπης».

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Φεντερίκα Μογκερίνι, αρμόδια για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, κι ο Μισέλ Μπαρνιέ, διαπραγματευτής στο ζήτημα της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, έδωσαν συγχαρητήρια στον Εμανουέλ Μακρόν για την επικράτησή του στον α’ γύρο των προεδρικών εκλογών και του ευχήθηκαν να εκλεγεί Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Ο Πιερ Μοσκοβισί, από την πλευρά του, τόνισε ότι ο β’ γύρος των προεδρικών γαλλικών εκλογών θα κρίνει αν οι Γάλλοι επιλέγουν ή όχι να παραμείνουν στην Ευρώπη. Υποστήριξε ότι ο γύρος αυτός θα είναι η αναμέτρηση της δύναμης που θέλει μια «ανοιχτή στον κόσμο, στην οικονομία και στον πολιτισμό Ευρώπη» με τη δύναμη που θέλει «μια Γαλλία κλεισμένη στον εαυτό της». «Θα έχει τον χαρακτήρα δημοψηφίσματος υπέρ ή κατά της Ευρώπης» εξήγησε ο Γάλλος επίτροπος.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, ο Μοσκοβισί χαρακτήρισε «σεισμό» τα αποτελέσματα του α’ γύρου της Κυριακής, ανησυχώντας για την επάνοδο του Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν. Είπε, μάλιστα, ότι πλέον στη Γαλλία είναι «μπανάλ να ψηφίσει κανείς άκρα δεξιά», προσθέτοντας ότι, αν η Λεπέν λάβει ποσοστό μεγαλύτερο του 40% στον β’ γύρο των εκλογών, θα είναι «μια ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη», δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι ο ίδιος θα ψηφίσει υπέρ του Εμανουέλ Μακρόν.

Στη συνέχεια, υποστήριξε ότι η επικράτηση Μακρόν θα έχει ως συνέπεια μια νέα πορεία της Γαλλίας προς την Ευρώπη, ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με τα κοινωνικά δικαιώματα και την υπεράσπιση του ευρωπαϊκού μοντέλου επικοινωνίας.

Όσον αφορά την εσωτερική πολιτική της χώρας, ο Μοσκοβισί έψεξε τον Μελανσόν για τη χθεσινή του απόφαση να μη μιλήσει στους ψηφοφόρους του ξεκάθαρα κατά της Λεπέν, σημειώνοντας ότι ο λαϊκισμός υπάρχει τόσο στην Ακροδεξιά όσο και στην Ακροαριστερά.

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι ο Μπενουά Αμόν, υποψήφιος του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, πέτυχε εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά, ο Γάλλος επίτροπος είπε ότι «ο δημοκρατικός σοσιαλισμός δεν διαλύθηκε στη Γαλλία», προσθέτοντας, όμως, ότι δεν πρέπει να επιρρίψουμε ευθύνες στον ίδιο τον Αμόν, ούτε να προκληθούν εσωτερικές εντάσεις.

«Η κρίση της σοσιαλδημοκρατίας σε κάθε περίπτωση» ολοκλήρωσε «δεν είναι ένα καλό νέο για την Ευρώπη».

 

Tags: