Η πορεία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς την εξουσία είναι εντυπωσιακή. Το παιδί από τις λαϊκές γειτονιές της Κωνσταντινούπολης που ονειρευόταν να γίνει ποδοσφαιριστής, κατάφερε να γίνει ο απόλυτος κυρίαρχος της Τουρκίας, αλλά και ένας από τους πλουσιότερους ηγέτες στον κόσμο. 

Αναλυτικότερα...  

Ο νεαρός που πουλούσε κουλούρια στην Κωνσταντινούπολη για να βγάλει χαρτζιλίκι, σήμερα ζει στο προεδρικό μέγαρο της Τουρκίας. Η χλιδή στο λευκό παλάτι της προεδρικής οικογένειας ξεπερνά κάθε φαντασία. Ταπετσαρίες από μετάξι και έπιπλα με φύλλα χρυσού διακοσμούν τα 1.000 δωμάτια του μεγάρου.  Άλλωστε, η σύζυγός του Ταγίπ,  Εμινέ, εθισμένη στην πολυτέλεια, τα ψώνια και τους διάσημους οίκους, δε θα μπορούσε να συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο. 

Ο Ερντογάν παντρεύτηκε την Εμινέ στα 24 του χρόνια. Απέκτησαν δύο γιους και δύο κόρες. Τα ονόματά τους έχουν εμπλακεί ουκ ολίγες φορές σε σκάνδαλα. Ο μικρότερος γιος, Μπιλάλ, κολυμπά στο χρήμα. Τα πλοία της εταιρίας του, λέγεται ότι μεταφέρουν και πωλούν πετρέλαιο στον ISIS. Σε θέση κλειδί είναι και ο γαμπρός του, Μπεράτ Αλμπαϊράκ. Ο Ερντογάν του έδωσε το υπουργείο ενέργειας, ενώ τον προορίζει για πρωθυπουργό. Η μικρή κόρη της οικογένειας, Σουμεγιέ, διορίστηκε στη θέση της συμβούλου εξωτερικής πολιτικής. 

Ο Ερντογάν πριν ασχοληθεί με την πολιτική, έπαιζε για 5 χρόνια σε τοπικές ομάδες και ονειρευόταν να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Η καριέρα του όμως, σταμάτησε απότομα τη δεκαετία του '70, όταν ο πατέρας του,  του απαγόρευσε να υπογράψει συμβόλαιο με την Φενέρμπαχτσε. Η ποδόσφαιρο αποτελεί τη μεγάλη του αγάπη, μέχρι και σήμερα. Σε αντίθεση με την ιππασία που δεν είναι το δυνατό του σημείο.

Η πολιτική του πορεία ξεκίνησε από τα φοιτητικά του χρόνια και έμελλε να είναι λαμπρή. Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης από το 1994 έως το 1998, πρωθυπουργός για 3 συνεχόμενες θητείες και από τον Αύγουστο του 2014 πρόεδρος της Τουρκίας.

Οι εθνικιστικές κορώνες στις ομιλίες του δεν είναι κάτι καινούριο… Το 1999 απήγγειλε ένα εθνικιστικό ποίημα και κατηγορήθηκε για υποκίνηση θρησκευτικού μίσους. Καταδικάστηκε σε 4μηνη φυλάκιση.  Τα σίδερα της φυλακής όμως, τον έκαναν πιο δυνατό. Βγαίνοντας, οι ψηφοφόροι του τον υποδέχτηκαν σαν ήρωα και τότε ξεκίνησε η πορεία του προς την απόλυτη εξουσία..

Από το 2003 έως σήμερα δεν έχει χάσει καμία εκλογική αναμέτρηση. Καμία νίκη του όμως, δεν ήταν τόσο οριακή, όσο αυτή του δημοψηφίσματος.