“Βροχή” οι ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ για ατασθαλίες στο δημοψήφισμα – Τι ΦΟΒΑΤΑΙ ο Ερντογάν;

Αποφασισμένος για όλα ο σουλτάνος – Στους δρόμους ο κόσμος

Οι καταγγελίες περί διαβλητής ψηφοφορίας στο τουρκικό δημοψήφισμα έχουν ανάψει, τόσο μέσα, όσο και έξω από τη χώρα. Σήμερα Τρίτη, η τουρκική αντιπολίτευση κατέθεσε προσφυγή για να ακυρωθεί η εκλογική διαδικασία. Ο Τ.Ερντογάν όμως, για μια ακόμη φορά απάντησε με ειρωνείες, διαμηνύοντας πως «θα συνεχίσουμε την πορεία μας». 

ΔΕΝ ΣΗΚΩΝΕΙ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΠΕΡΙ ΝΟΘΕΙΑΣ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Ο Ερντογάν τα βάζει με τους ευρωπαίους παρατηρητές που ΟΑΣΕ (Παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) που τόλμησαν να επικρίνουν την εκλογική διαδικασία. Τους αποκαλεί περιφρονητικά μια κάποια «οργάνωση».

Όμως, η αντιπολίτευση κατέθεσε προσφυγή για να ακυρωθεί το δημοψήφισμα, επειδή χιλιάδες φάκελοι δεν ήταν σφραγισμένοι. Θα φτάσουν ως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Καταγγέλλουν ότι λείπει πρωτοφανής αριθμός ψηφοδελτίων.

Υπέρ τους είναι και τα βίντεο που δείχνουν καλποθηρία και κάνουν τον γύρο του κόσμου μέσω του διαδικτύου. Στο ένα, φαίνονται κάποιοι να σφραγίζουν ψηφοδέλτια στο πεδίο του «Ναι» και να τα βάζουν σε φακέλους. Σε άλλο βίντεο, ο δήμαρχος μιας τουρκικής πόλης ρίχνει στην κάλπη το ένα πίσω από το άλλο, τέσσερα ψηφοδέλτια.

Αυστριακός βουλευτής, μέλος των παρατηρητών του Συμβουλίου της Ευρώπης, μίλησε για πιθανή χειραγώγηση 2,5 εκατομμυρίων ψήφων. Αριθμός που σαφώς θα επηρέαζε το εκλογικό αποτέλεσμα.

«Καλούμε όλες τις πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση και τις αρχές να προβούν σε διαφανείς έρευνες για τις φερόμενες παρατυπίες», είπε από την πλευρά της Κομισιόν, ο Μ.Σχοινάς.

ΕΠΕΣΕ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ ΣΕ ΚΟΥΡΔΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

Ελικόπτερο τύπου Σικόρσκι, το οποίο σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, μετέφερε εφορευτική περιοχή από την νοτιοανατολική Τουρκία, έπεσε στο Τουνζελί, μια περιοχή κατεξοχήν κουρδική, όπου υπερίσχυσε το 'όχι' με συντριπτική πλειοψηφία. Αιτία της συντριβής; πιθανότατα οι κακές καιρικές συνθήκες.Και οι 12 επιβαίνοντες βρεθήκαν νεκροί, όπως μεταδώσαμε νωρίτερα στο star.gr. Επρόκειτο για 7 αστυνομικούς, ένα δικαστή, έναν στρατιωτικό και τρία μέλη του πληρώματος.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ ΝΟΘΕΙΑ ΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΤΟΥ 'ΟΧΙ'

Οι αντιπολιτευόμενοι πήραν τους δρόμους στην Κωνσταντινούπολη. Το 'όχι' σημαίνει 'όχι' έγραφαν τα πλακάτ και οι διαδηλωτές χτυπούσαν κατσαρoλικά.

ΤΙ ΦΟΒΑΤΑΙ Ο ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ; 

Ο Ερντογάν εξαπέλυσε τα φραστικά πυρά από το προεδρικό σεράϊ του στην Άγκυρα. Έφτασε εκεί με πούλμαν. Στην οροφή του στέκονταν πάνοπλοι σκοπευτές. Από κει πάνω μίλησε ο Ερντογάν στα πλήθη! Μέσα από αυτό χαιρετούσε τον κόσμο, σε όλη τη διαδρομή. Γύρω του υπήρχε αμερικανικού τύπου προεδρικό κομβόι-οχυρό. Γιατί; Τι απειλή μπορεί να κρύβεται ανάμεσα στους περιχαρείς υποστηρικτές του; Οι οπαδοί του, τον στηρίζουν με ζέση. Οι εχθροί του όμως είναι πάρα πολλοί. Η μισή χώρα ψήφισε "όχι" στις σουλτανικές βλέψεις του. "Αυτό το δημοψήφισμα είναι η αρχή του τέλους του"  λένε αναλυτές, Μήπως αυτό φοβάται και ο ίδιος;

ΦΩΤΟ AP

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top