Διχασμένη η Τουρκία μετά το δημοψήφισμα-παρωδία: Διαμαρτυρίες σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη

Το CHP υπέβαλε επίσημο αίτημα για την ακύρωση του-Τι απαντά το AKP

Διχασμένη η Τουρκία μετά το δημοψήφισμα-παρωδία

«Κομμένη» στα δυο είναι η Τουρκία μετά το δημοψήφισμα-παρωδία και την Πύρρειο νίκη του Ερντογάν.

Η χώρα μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, είναι διχασμένη, ενώ πολλές είναι οι διαμαρτυρίες σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη.

Eπίσημο αίτημα για ακύρωση του δημοψηφίσματος υπέβαλε το CHP

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) υπέβαλε το αίτημά του για ακύρωση του δημοψηφίσματος στην Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή (YSK) δήλωσε ο αντιπρόεδρος του κόμματος Μπουλέντ Τεζτζάν λέγοντας ότι «είναι εκλογές χωρίς σφραγίδα οι οποίες έχασαν την νομιμότητά τους».

Ο αντιπρόεδρος του κόμματος είπε πως όλοι γνωρίζουν πως εκείνοι που κέρδισαν στο δημοψήφισμα είναι εκείνοι που είπαν όχι, προσθέτοντας ότι «προσπάθησαν να πάρουν το αποτέλεσμα που δεν κατάφεραν με την καταπίεση και τις απειλές επιστρατεύτοντας την Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή». Ο Μπουλέντ Τεζτζάν ανέφερε: «Κλάπηκαν πακέτα, χρησιμοποιήθηκαν ψήφοι που παράχθηκαν από έξω. Χρησιμοποιήθηκαν ψήφοι που δεν είχαν σφραγίδα. Παρόλα αυτά δεν υπήρξε αποτέλεσμα και επιστρατεύτηκε η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή».

Νωρίτερα στην Κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του ο αρχηγός του κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δήλωσε ότι η Ανώτατη Εκλογική Επτιροπή δεν έκανε το καθήκον της και πως την δύναμη της δεν την λαμβάνει από τον λαό και το δίκαιο αλλά από ένα συγκεκριμένο κόμμα εξουσίας.

ΑΚΡ: Το CHP πάντοτε αμφισβητεί το αποτέλεσμα των εκλογών

«Το Ρεπουπλικανικό Λαϊκο Κόμμα (CHP) το κάνει πάντα αυτό», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ Μπουλέντ Τουράν σχολιάζοντας την ένσταση του CHP στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Ο Μπουλέντ Τουράν ο οποίος είναι ο πρώτος που αντέδρασε από το ΑΚΡ στο αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ακύρωση του δημοψηφίσματος, ανέφερε ότι μέχρι σήμερα το CHP δεν σεβάστηκε ποτέ την βούληση του λαού έπειτα από τις εκλογές. Πρόσθεσε ότι το ίδιο τους είχαν καταλογίσει και οι πρώην πρόεδροι της Τουρκίας Τουργκούτ Οζάλ, Ντεμιρέλ και Μεντερές. «Επομένως εμείς είμαστε συνηθισμένοι αλλά στη συνέχεια η κοινή γνώμη θα το αποδεχτεί αυτό. Και το CHP πιστεύω ότι θα το δεχτεί με τον ίδιο τρόπο», ανέφερε.

Για τα ασφράγιστα ψηφοδέλτια ανέφερε ότι είναι ένα τεχνικό ζήτημα. «Δεν υπάρχει κανένας ισχυρισμός ότι χρησιμοποιήθηκε νοθευμένη ψήφος, πουθενά δεν υπάρχει παρόμοιος ισχυρισμός», υποστήριξε. Ανέφερε ότι σε κάθε κάλπη υπήρχε εκπρόσωπος από το κάθε πολιτικό κόμμα και πως στο θέμα της καταμέτρησης δεν υπάρχει καμιά διαμάχη.

52,20% το όχι στην Κωνσταντινούπολη και όχι 51,35 σύμφωνα με CHP

Το ποσοστό του όχι στην Κωνσταντινούπολη είναι 52,20 και όχι 51,35 δήλωσε ο επαρχιακός πρόεδρος Κωνσταντινούπολης του Ρεπουπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Τζεμάλ Τζανπολάτ σύμφωνα με την εφημερίδα Τζουμχουριέτ.

Ο Τζεμάλ Τζανμπολάτ είπε ότι υπέβαλαν ένσταση για 200 χιλιάδες ψήφους στην Κωνσταντινούπολη και επικαλέστηκε τα πρακτικά που τους παραδόθηκαν με υπογραφές.

Διαμαρτυρίες σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη

Σύγκρουση προκλήθηκε έξω από τα δικαστήρια Κωνσταντινούπολης στο Τσάλαγιαν μεταξύ της αστυνομίας και των υποστηρικτών του Ρεπουπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) οι οποίοι διαμαρτύρονταν για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Η ομάδα υποστηρικτών του κόμματος άρχισε να φωνάζει συνθήματα με αποτέλεσμα να παρέμβει η αστυνομία για να τους εμποδίσει. 

Εκατοντάδες υποστηρικτές του κόμματος της αντιπολίτευσης συγκεντρώθηκαν επίσης έξω από τα γραφεία της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής (YSK) για να δώσουν γραπτώς τη διαμαρτυρία τους. Σε κάποιες περιπτώσεις  προκλήθηκε ένταση με την αστυνομία ενώ οι αρμόδιοι του YSK έστησαν τραπέζια στον κήπο παραλαμβάνοντας τις γραπτές διαμαρτυρίες. Στην ουρά περιμένουν και γιατροί, πολιτικοί μηχανικοί, αρχιτέκτονες. 

Στο μεταξύ στις 7.30 το απόγευμα της Τρίτης διοργανώθηκαν διαμαρτυρίες στο Μπεσινκτάς και το Καντίκιοϊ (Χαλκηδόνα) της Κωνσταντινούπολης καθώς και στην Άγκυρα.

Της Άννας Ανδρέου, ανταποκρίτριας του Star στην Τουρκία

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top