Το πόσο διχασμένη είναι η Τουρκία αποκάλυψε με τον πιο τρανταχτό τρόπο η «Πύρρειος» νίκη του Ερντογάν στο δημοψήφισμα της Κυριακής, με τις εξελίξεις στη Γείτονα χώρα από εδώ και πέρα να μην είναι προς το συμφέρον του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Είναι μία Πύρρειος νίκη, καθότι οριακή. Ο Ερντογάν έλαβε ναι μεν ένα μεγαλύτερο ποσοστό εξού και η σύμπλευση που είχε το AKP με τους εθνικιστές. Θεωρούσε ότι μπορούσε να φτάσει και να υπερβεί το 60%, αυτό δεν έγινε κατορθωτό και το μήνυμα το οποίο εστάλη στον Ερντογάν είναι ότι η τουρκική κοινωνία αυτή τη στιγμή είναι βαθιά χωρισμένη σε τρία ουσιαστικά κομμάτια… Το ένα είναι οι Κεμαλιστές, το πιο φιλελεύθερο κομμάτι της Τουρκίας, το άλλο αυτό που συναντάμε κυρίως στην ενδοχώρα και στα βάθη της Ανατολίας και ανήκουν στο στρατόπεδο του Ερντογάν και το τρίτο κομμάτι είναι οι Κούρδοι στα νοτιοανατολικά, οι οποίοι αυτή τη φορά δεν στήριξαν στο βαθμό που επιθυμούσε ο Ερντογάν την πρότασή του», είπε στο star.gr ο διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κ. Φίλης.

Όπως σημείωσε το πρόβλημα για τον Ερντογάν είναι πώς θα πορευθεί από εδώ και πέρα.

«Βγαίνει ενισχυμένος ο Ερντογάν μετά το δημοψήφισμα, αλλά τα πιο δυναμικά και υγιή στρώματα της τουρκικής κοινωνίας βρίσκονται απέναντί του. Άρα από τη στιγμή που ο Ερντογάν θέλει να αντιμετωπίσει τα αδιέξοδα στα οποία βρίσκεται η Τουρκία αυτή τη στιγμή, είτε μιλάμε για την πορεία της οικονομίας, είτε για το βαθμό τρωτότητας έναντι της τρομοκρατίας, είτε μιλάμε για τη Μέση Ανατολή, όλες αυτές οι προκλήσεις για την Τουρκία δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με την υποστήριξη του πιο οπισθοδρομικού κομματιού της τουρκικής κοινωνίας», συνέχισε ο κ. Φίλης.

(Ο Κ. Φίλης)

Επεσήμανε ακόμα ότι ο Ερντογάν είναι εκείνος που έχει καταφέρει να διαιρέσει την τουρκική κοινωνία και γι’ αυτό του είναι πολύ δύσκολο αυτή τη στιγμή να κάνει ανοίγματα και να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες συμφιλίωσης του κομματιού που τον υποστηρίζει με τους Κεμαλιστές ή με τους Κούρδους.

«Το πλεονέκτημα του Ερντογάν είναι ότι η αντιπολίτευση είναι μεν κατακερματισμένη, από την άλλη όμως και ο ίδιος έχει σοβαρό πρόβλημα στην διακυβέρνηση του τόπου από τη στιγμή που έχει σχεδόν τη μισή Τουρκία απέναντί του», ανέφερε ο Κ. Φίλης και πρόσθεσε:

«Ο Ερντογάν δε θέλει τη συμφιλίωση και φαίνεται και από την απόφασή του να επεκταθεί το καθεστώς έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία για ένα ακόμα τρίμηνο. Κατάσταση έκτακτης ανάγκης σημαίνει επί της ουσίας κατάλυση του κράτους δικαίου και αναστολή των ατομικών δικαιωμάτων. Αυτή είναι η κατάσταση στην οποία συνεχίζει η Τουρκία να πορεύεται».

«Ο Ερντογάν δύσκολα θα καταφέρει με τις τωρινές συνθήκες και τους παρόντες όρους να διατηρηθεί στην εξουσία επί μακρόν. Ο στόχος του είναι η μακροημέρευσή του μέχρι το 2029. Μπορεί να κερδίσει τις εκλογές του 2019, καθώς η αντιπολίτευση δύσκολα θα βρει ένα πρόσωπο για να το βάλει απέναντί του, ωστόσο σήμερα, όπως τα πράγματα έχουν διαμορφωθεί φαντάζει εξαιρετικά δύσκολη η μακροημέρευσή του στην εξουσία. Ήδη έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται οι συνθήκες που δείχνουν ότι η πορεία του Ερντογάν είναι φθίνουσα», εκτίμησε.

Όσο για τη σημασία του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις εξήγησε:

«Αυτή τη στιγμή οι ελληνοτουρκικές σχέσεις αντανακλώνται πέρα από τα διμερή ζητήματα και τις δεδομένες διαφορές και τις πάγιες τουρκικές διεκδικήσεις και στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, αλλά και στο μέτωπο της Μέσης Ανατολής. Αν η Τουρκία που κάνει μια διαχείριση ζημιάς αυτή τη στιγμή στο μέτωπο της Μέσης Ανατολής βρεθεί προ απροόπτου στη Συρία και κυρίως γύρω από τον ρόλο των Κούρδων, αυτό θα μπορούσε να τη στρέψει σε βάρος της Ελλάδας, που θεωρείται ότι είναι ένα πεδίο που μπορεί ευκολότερα με δυναμικό τρόπο να προβάλει τις διεκδικήσεις της. Από την άλλη αν η πορεία των σχέσεων με την ΕΕ είναι τέτοια, ώστε να πάμε σε μια κατάσταση ρήξης, αυτό ασφαλώς θα επηρεάσει αρνητικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Δεν πιστεύω όμως ότι βρισκόμαστε σε αυτή την κατεύθυνση».

Ωστόσο, ο κ. Φίλης δεν απέκλεισε ο Ερντογάν να ανεβάσει κι άλλο τους τόνους εναντίον της ΕΕ και της Ελλάδας, υπογράμμισε όμως ότι στο τέλος της ημέρας αν επιλέξει να κλονίσει τις σχέσεις με την Ευρώπη, θα πρέπει να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση για την οικονομία της χώρας του, αφού η Ευρώπη δε θα μπορεί να είναι εμπορικός εταίρος της Τουρκίας, προκαλώντας τεράστιο πλήγμα.

«Η νίκη του Ερντογάν στο δημοψήφισμα, του δίνει βραχυπρόθεσμα μια ανάσα και αποτελεί γι’ αυτόν μια τονωτική ένεση. Επαναβεβαιώνεται ότι έχει απήχηση σε μια μεγάλη μερίδα του τουρκικού πληθυσμού, αλλά είναι μια νίκη, η οποία δεν του επιτρέπει, παρά την εκτίμηση που ο ίδιος έκανε, να μακροημερεύσει στην εξουσία με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ο ίδιος θα ήθελε», κατέληξε ο κ. Φίλης.

Της Ευαγγελίας Ντούρου

Email: entourou@star.gr

Tags: