Ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν ο πρώτος και ίσως ο μοναδικός ηγέτης που τηλεφώνησε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να τον συγχαρεί για την επικράτηση του «ναι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

Εκτός, όμως από μπράβο, ο Αμερικανός πρόεδρος τον ευχαρίστησε και για την στήριξή του στο ζήτημα της Συρίας.

Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνομίλησαν τηλεφωνικά τη Δευτέρα, μια μέρα μετά το δημοψήφισμα στην Τουρκία, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να δίνει συγχαρητήρια στον Τούρκο ομόλογό του για τη νίκη του.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν επίσης για τη Συρία, με τον Τραμπ να ευχαριστεί τον Ερντογάν για την τουρκική υποστήριξη στα αμερικανικά πυραυλικά πλήγματα εναντίον της βάσης της συριακής Πολεμικής Αεροπορίας. Οι δυο ηγέτες συμφώνησαν ότι ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ πρέπει να «λογοδοτήσει».

«Δεν θα μείνουμε σιωπηλοί στις επιθέσεις του καθεστώτος», είπε ο Τράμπ. Φέρεται να είπε ακόμη: «Θα είμαστε σε συνεργασία στο θέμα της Συρίας, του Ιράκ και του ΡΚΚ».

«Ο πρόεδρος συνομίλησε με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να τον συγχαρεί για την πρόσφατη νίκη του στο δημοψήφισμα και για να συζητήσουν για την αντίδραση των ΗΠΑ σ τη χρήση χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς την 4η Απριλίου. Ο πρόεδρος Τραμπ ευχαρίστησε τον πρόεδρο Ερντογάν για την υποστήριξη αυτής της δράσης των ΗΠΑ, και οι ηγέτες συμφώνησαν ότι έχει σημασία ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ να λογοδοτήσει», αναφέρει ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Τραμπ και Ερντογάν συζήτησαν επίσης για τις προσπάθειες εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων.

Νωρίτερα, πάντως, ο Λευκός Οίκος είχε ανακοινώσει ότι θα περιμένει πριν σχολιάσει το δημοψήφισμα στην Τουρκία και τις καταγγελίες για νοθεία, οι οποίες βρίσκονται στο επίκεντρο των ερευνών από διεθνείς παρατηρητές.

«Υπάρχει μια διεθνής επιτροπή που το εξετάζει αυτό και θα εκδώσει μια έκθεση σε διάστημα 10-12 ημερών. Θα αναμένουμε και θα τους αφήσουμε να κάνουν τη δουλειά τους», επισήμανε ο εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Tags: