Τον ΟΑΣΕ επέκρινε και ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και το τουρκικό Υπουγείο Εξωτερικών για τις ανακοινώσεις του για παρατυπίες κατά το δημοψήφισμα της Κυριακής. 

“Υπάρχει μια οργάνωση που λέγεται ΟΑΣΕ στην Ευρώπη. Αυτοί κατά τους ιδίους ετοίμασαν μια έκθεση, ότι οι εκλογές στην Τουρκία έγιναν έτσι και αλλιώς. Πρώτα να γνωρίζετε τα όριά σας. Αυτές οι πολιτικές εκθέσεις που θα ετοιμάσετε εσείς εμείς ούτε να τις βλέπουμε ξέρουμε, ούτε να τις ακούμε. Εμείς θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας”, είπε ο Ταγίπ Ερντογάν ενώπιον των υποστηρικτών του που συγκεντρώθηκαν χθες το βράδυ έξω από το προεδρικό στην Άγκυρα. 

Για την ΕΕ ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι μετά το Brexit και η Τουρκία μπορεί να προσφύγει στον λαό και να λάβει την απόφασή του. ¨Η τηρήστε τις υποσχέσεις σας προς την Τουρκία ή θα υποστείτε τις συνέπειες”, ανέφερε. Μάλιστα επανέλαβε για δεύτερη φορά μετά το δημοψήφισμα ότι τη θανατική ποινή θα την εγκρίνει αν περάσει από τη Βουλή, άν δεν περάσει με τις απαιτούμενες ψήφους τότε θα πάνε σε άλλο ένα δημοψήφισμα. 

Πάντως επέκρινε και εκείνους που “με κατσαρόλες και τηγάνια γιορτάζουν την ήττα τους”, όπως είπε. “Έχασαν 8 φορές και ακόμη χτυπούν κατσαρόλες και τηγάνια”, ανέφερε. 

Και το τουρκικό ΥΠΕΞ χαρακτήρισε απαράδεκτα τα σχόλια του ΟΑΣΕ για το δημοψήφισμα αναφέροντας ότι η οργάνωση αυτή έφτασε στην Τουρκία προκατειλημμένη χωρίς να δείχνει ότι έλαβε υπόψη της τις αρχές της αντικειμενικότητας. 

Πάντως σύμφωνα με την Πρόεδρο της αντιπροσωπείας του ΟΑΣΕ που ήρθε στην Τουρκία Τάνα ντε Ζουλουέτα υπήρξαν παρατυπίες κατά τη διαδικασία του δημοψηφίσματος :Το δημοψήφισμα δεν διεξήχθηκε επί ίσοις όροις μεταξύ των υποστηρικτών του ναι και του όχι. Κατά τη διαδικασία καταμέτρησης οι τελευταίες αλλαγές κατάργησε την ασφάλεια. Η απόφαση της εκλογικής επιτροπής για το θέμα των σφραγίδων είναι αντιφατική. Ωστόσο σε ερώτηση εάν διαπιστωσαν ότι έγινε νοθεία απάντησε ότι “είναι νωρίς ακόμη να μιλήσουμε για κάτι τέτοιο”.

Χθες πάντως ο Αντιπρόεδρος του CHP Ερντάλ Ακσουγκέρ κατηγόρησε την Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή ότι κατέστρεψε τις αποδείξεις. “Η έκκλησή μας είναι ή να διορθώσεται αυτή τη νοθεία ή να καταργήσετε το δημοψήφισμα. Επιλέξτε ένα από τα δύο”, ανέφερε.

Ωστόσο αναμένεται η αντίδραση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευση Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ο οποίος χθες δεν έκανε καμία δήλωση παρόλο που το βράδυ της Κυριακής είχε πει ότι δεν αποδέχονται το αποτέλεσμα. Το ερώτημα τώρα είναι ποιο θα είναι το επόμενο βήμα της αντιπολίτευσης και πόσο σκληρή θα είναι η στάση της. 

Χθες το βράδυ υπήρξαν διαμαρτυρίες σε δύο σημεία της Κωνσταντινούπολης, στο Μπεσικτάς και το Καντίκιοϊ (Χαλκηδόνα) στις οποίες συμμετείχαν εκατοντάδες κόσμου με συνθήματα όπως “Δεν αποδεχόμαστε το αποτέλεσμα”, “Το όχι δεν τελείωσε”.

Ωστόσο εκτιμάται ότι η συμμετοχή ήταν περιορισμένη, ενώ δεν αποκλείεται να συνέβη αυτό λόγω της βροχής, όπως σχολιάζεται.

Κι ενώ κανένας Ευρωπαίος ηγέτης δεν τηλεφώνησε στον Ταγίπ Ερντογάν αναμένοντας να δουν τις εξελίξεις, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ήταν ο μόνος που επικοινώνησε χθες βράδυ με τον Τούρκο Πρόεδρο τηλεφωνικώς και του ευχήθηκε για την επιτυχία του στο δημοψήφισμα. 

Πάντως ο Ταγίπ Ερντογάν παρά τις επικρίσεις του προς την Ευρώπη αλλά και εκείνους που διαμαρτύρονται με κατσαρόλες και τηγάνια στην Τουρκία, έστειλε ταυτόχρονα και μηνύματα ενότητας. Χθες από το αεροδρόμιο Ατατούρκ είπε: ‘“Ολα θα είναι καλύτερα, το πιστεύω. Η νίκη δεν θα μας μεθύσει”.

Το ίδιο βράδυ, έπειτα από συνεδρίαση του Υπουργικό Συμβουλίου, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς  χθες το βράδυ ανακοίνωσε παράταση για άλλους τρεις μήνες της κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

 

Της ανταποκρίτριας του STAR στην Κωνσταντινούπολη, Άννας Ανδρέου