Έκλεισαν οι κάλπες του δημοψηφίσματος στην Τουρκία.

Τόσο ο Ερντογάν, που ψήφισε μαζί με τη σύζυγο και την εγγονή του, και οι συμπατριώτες του, όσο και ο ευρωπαϊκός κόσμος περιμένουν με μεγάλη αγωνία να δουν ποιο θα είναι το αποτέλεσμα.

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας τόνισε ότι όποιο αποτέλεσμα και να βγει θα είναι κορώνα στο κεφάλι τους. «Η απόφαση που θα πάρει ο λαός μας θα είναι η πιο όμορφη απόφαση» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Το ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα εκτιμάται, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο HABERTURK TV, στο 86%.

«Αν βγει το “ΝΑΙ” στο δημοψήφισμα, το κορυφαίο ζήτημα που θα κληθεί να διαχειριστεί ο Ερντογάν είναι τα...  18 ελληνικά νησιά που οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι είναι τουρκικά. Θα ασκήσει πιέσεις στην Ελλάδα, ώστε να υποχρεώσει την χώρα μας, να αποσύρει τα στρατεύματα της από τα νησιά αυτά και θα επιλυθεί του “τι ανήκει σε ποιον” σε μια συνολική διευθέτηση που επιδιώκει η Τουρκία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με πολιτικούς όρους και όρους ισχύος», εκτίμησε ο στρατιωτικός αναλυτής και εκδότης, Σάββας Καλεντερίδης στο Star. 

Υπέρ του "ναι" τα μέχρι τώρα στοιχεία

Τα μέχρι τώρα στοιχεία, σύμφωνα με τη Hurriyet, μιλούν για συντριπτική νίκη του "ναι". Παρ' όλ' αυτά, είναι πολύ νωρίς για να μιλάμε με ασφάλεια, καθώς τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα αμφίρροπα. Τόσο η Hurriyet, όμως, όσο και το Anadolu, γράφουν ότι σταδιακά κερδίζει έδαφος το "όχι" και το αποτέλεσμα είναι πολύ ρευστό.

Στην Τουρκία δεν πραγματοποιούνται επίσημα exit polls. Με σαφήνεια θα μπορούμε να μιλάμε μετά τα πρώτα αποτελέσματα, από τα 167.140 εκλογικά κέντρα, που αναμένεται να ανακοινωθούν γύρω στις 9 το βράδυ (ώρα Ελλάδος), που υπολογίζεται να έχει καταμετρηθεί το 50% των ψήφων. 

Οι Τούρκοι του εξωτερικού είχαν ήδη ψηφίσει τις προηγούμενες ημέρες στα προξενεία των χωρών που διαμένουν.

Από "περίπατος" έγινε ΜΑΧΗ

Τα τουρκικά μέσα υποστηρίζουν ότι το το "όχι" κερδίζει σταδιακά έδαφος κι ότι, αν η καταμέτρηση συνεχίσει να δίνει τέτοια αποτελέσματα, είναι πιθανό να κερδίσει, με μικρή διαφορά, το "όχι", που συνεχίζει την ανοδική του πορεία.

Το Associated Press γράφει ότι η καταμέτρηση βρίσκεται ήδη στο 51%, ενώ το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μεταδίδει ότι το "ναι" ανέρχεται στο 54,6%.

Το CNN Turk, σύμφωνα με την μέχρι τώρα καταμέτρηση, δείχνει τον Ερντογάν να έχει "χάσει" τα παράλια, ενώ δίνεται μάχη μεταξύ "ναι" και "οχι" σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα.  

Το ποσοστό της Κωνσταντινούπολης είναι σημαντικό καθώς συνήθως είναι αντιπροσωπευτικό του τελικού αποτελέσματος. 

Νωρίτερα, το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP), το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι η απόφαση της εφορευτικής επιτροπής να κάνει δεκτά ασφράγιστα ψηφοδέλτια θα προκαλέσει "σοβαρό πρόβλημα νομιμότητας στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος".

Tags: