Πώς γιορτάζεται η Μ. Παρασκευή ανά τον κόσμο

Εκατομμύρια πιστοί σε όλο τον χριστιανικό κόσμο τιμούν με τον δικό τους τρόπο τη Μεγάλη Εβδομάδα και τα Πάθη του Κυρίου

Εκατομμύρια πιστοί σε όλο τον χριστιανικό κόσμο τιμούν με τον δικό τους τρόπο τη Μεγάλη Εβδομάδα και τα Πάθη του Κυρίου. Από το Μεξικό, τις Φιλιππίνες και την Ισπανία, ως το Βατικανό όπου ο Πάπας Φραγκίσκος έπλυνε ό ίδιος τα πόδια φυλακισμένων.

Όπως έκανε ο Ιησούς με τους μαθητές του προτού σταυρωθεί, έτσι και ο Πάπας Φραγκίσκος γονάτισε, έπλυνε και φίλησε τα πόδια 12 κρατουμένων στη φυλακή του Παλιάνο. Οι περισσότεροι ήταν πρώην μέλη της Μαφίας.. 3 γυναίκες και 9 άνδρες, ο ένας μουσουλμάνος που ετοιμάζεται να ασπαστεί τον χριστιανισμό..

«Αν μπορείτε να βοηθήσετε κάποιον ή να προσφέρετε μια υπηρεσία στον φυλακισμένο σύντροφό σας, κάντε το. Αυτό είναι η αγάπη, αυτό είναι να πλένετε τα πόδια κάποιου, να είστε υπηρέτες των άλλων» είπε ο Πάπας, περνώντας το μήνυμά του.

Ο Ποντίφικας τέλεσε τη Ακολουθία του Νιπτήρος και έδειξε για άλλη μια φορά την αλληλεγγύη του προς τους φυλακισμένους. Εκείνοι του πρόσφεραν προϊόντα που παράγουν: βιολογικά λαχανικά, γλυκά και σταυρούς από ξύλο ελιάς. Ο προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας τελεί κάθε χρόνο την ακολουθία του Νιπτήρος σε φυλακές και ιδρύματα για ασθενείς και πρόσφυγες. Πάντως στο Βατικανό και στη Ρώμη, τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια, μετά τα πρόσφατα χτυπήματα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Στην Ισπανία, οι δρόμοι της Σεβίλλης πλημμύρισαν εκατοντάδες χιλιάδες πιστούς για την περιφορά των αγαλμάτων της Παρθένου της Μακαρένα και του Εσταυρωμένου. Σε κάποια στιγμή, υπήρξε αναστάτωση για άγνωστη αιτία και ο κόσμος άρχισε να τρέχει, ενώ 30 άτομα τραυματίστηκαν.

Αργότερα όλα ηρέμησαν και οι λιτανείες συνεχίστηκαν μέσα σε σύννεφο θυμιαμάτων και θρησκευτικής μουσικής.

Πολλοί πιστοί κρατούσαν λαμπάδες και αγάλματα που αναπαριστούν την οδό του μαρτυρίου του Ιησού προς το Σταυρό.

Στις Φιλιππίνες, όπως κάθε χρόνο, ξαναζωντανεύει η σταύρωση του Κυρίου. Ο 57χρονος Ρούμπεν Ενάχε ανέβηκε για 31η χρονιά στο σταυρό. Πιστεύει ότι με τον πόνο ξεπλένονται οι αμαρτίες. Εκεί, η σταύρωση αποτελεί μίξη της χριστιανικής πίστης με ντόπιες λαϊκές παραδόσεις που σχετίζονται με τη θυσία και τα θαύματα.

Τα Πάθη του Χριστού και στους δρόμους του Τάξκο στο Μεξικό... Πιστοί με μαύρες κουκούλες φορτώνουν στους ώμους τους δέματα με αγκάθια έως 50 κιλά. Αυτομαστιγώνονται με σχοινιά γεμάτα καρφιά, περπατούν ξυπόλητοι σέρνοντας χοντρές αλυσίδες ή κουβαλούν ξύλινους σταυρούς.

«Είναι μια προσφορά που κάνουμε στο Θεό για τις χάρες που μας κάνει, για όλες τις ευλογίες που έχουμε. Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να κάνουμε ότι είμαστε Εκείνος και ότι υποφέρουμε όπως Εκείνος» λένε.

Τις λιτανείες που χρονολογούνται από το 1622, παρακολουθούν κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες.

 

Διαβάστε ακόμα: Οι «nazarenos», τα αυτομαστιγώματα και η πραγματική Σταύρωση των Πιστών-Πώς γιορτάζεται το Πάσχα σε όλο τον κόσμο

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top