Το Πάσχα είναι μια από τις σημαντικότερες γιορτές του χριστιανισμού και του ιουδαϊσμού. Εκτός από την Ελλάδα, όπου οι πιστοί το γιορτάζουν δεόντως με κάθε επισημότητα και περίσσεια κατάνυξη, το Θείο Δράμα αναπαρίσταται και σε πολλά άλλα μέρη του πλανήτη.

Από άκρη σ΄άκρη του κόσμου, οι πιστοί τιμούν την Θεία Σταύρωση και την Ανάσταση με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο, ανάλογα με τα ήθη και τα έθιμα της κάθε περιοχής.

Σεβίλλη-Οι λιτανείες, οι «nazarenos», οι μάσκες και οι μανδύες

Γνωστή και ως «Semana Santa» η «Μεγάλη Εβδομάδα» στην Ισπανία μένει αξέχαστη σε όσους έχουν την τύχη να την βιώσουν.

Όπως παντού στην Ισπανία, οι εορταστικές εκδηλώσεις αρχίζουν την Κυριακή των Βαΐων (Domingo de Ramos) και διαρκούν μέχρι την Δευτέρα του Πάσχα (Lunes de Pascua), με τις πιο εντυπωσιακές παρελάσεις να λαμβάνουν χώρα την Μεγάλη Πέμπτη και την Μεγάλη Παρασκευή.

Στη Σεβίλλη συγκεκριμένα, πραγματοποιείται μια από τις πιο θεαματικές λιτανείες. Οι πιστοί φορώντας μάσκες, ξεχύνονται στους δρόμους για να παρακολουθήσουν τις επιδεικτικές παρελάσεις με τις μπάντες και τα άρματα-υπερπαραγωγή, που είναι στολισμένα με κεριά.

Από την άλλη, βλέπει κανείς μπαρόκ αγάλματα που αναπαριστούν βιβλικές σκηνές, με τους εκατοντάδες «nazarenos» (πιστοί με μανδύες και μάσκες) να ακολουθούν.

Εκτός από την θρησκευτική της σημασία, η Μεγάλη Εβδομάδα για την Σεβίλλη συμβολίζει και την αρχή της Άνοιξης.

Στη Μάλαγα, εκτός από τις θρησκευτικές, λαμβάνουν χώρα και στρατιωτικές παρελάσεις που συνοδεύονται από μουσική, θυμιάματα, λουλουδάτα αρώματα, χρώμα και άφθονο κέφι.

Alghero, Σαρδηνία-Το αρχαίο τελετουργικό από το 1501

Στο Alghero της Σαρδηνίας, την Μεγάλη Εβδομάδα ή  «Semana Santa», πραγματοποιείται εδώ και πολλούς αιώνες ένα αρχαίο τελετουργικό, που «κρατά» από το 1501.

Με αυτόν τον τρόπο, οι πιστοί αναπαριστούν την Σταύρωση, την αποκαθήλωση και στη συνέχεια την Ανάσταση.

Για τους επισκέπτες της πόλης, οι κύριες εκδηλώσεις αρχίσουν την Μ. Πέμπτη, όπου όλοι είναι προσκεκλημένοι να συμμετάσχουν σε μια πομπή που περνά μέσα από την πόλη, ακολουθώντας το άγαλμα της Παναγίας. Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται την Μ.Παρασκευή κατά την αποκαθήλωση του αγάλματος του Χριστού. Ντόπιοι και επισκέπτες εντάσσονται στη γιορτή της Αποκαθήλωσης, όπου συμβολικά ο Χριστός κατεβαίνει από τον Σταυρό και αρχίζει το ταξίδι του σε όλο του Alghero μέσα στο φέρετρό του. Πρόκειται για μια πολύ συγκινητική και υποβλητική λιτανεία, όπου το μόνο που ακούγεται είναι οι ύμνοι.

Kατάνυξη και στη Ρώμη

Πλήθος πομπών και παραστάσεων εμπνευσμένων από τους μεσαιωνικούς χρόνους, πραγματοποιούνται ανήμερα της Μεγάλης Παρασκευής στην ιταλική πρωτεύουσα.

Ηθοποιοί απαγγέλουν κομμάτια της Καινής Διαθήκης και συνεχίζουν με αναπαράσταση της Γέννησης του Χριστού και της ζωής του μέχρι τη Σταύρωση. Την Κυριακή του Πάσχα, δεκάδες χιλιάδες πιστοί συγκεντρώνονται στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, όπου ο πάπας πραγματοποιεί τη θεία λειτουργία, μεταφέροντας μηνύματα ελπίδας και ειρήνης.

Ιερουσαλήμ, Ισραήλ

Ανήμερα της Κυριακής των Βαΐων, στην Ιερουσαλήμ πραγματοποιείται πομπή όπου γίνεται αναπαράσταση της εισόδου του Ιησού στα Ιεροσόλυμα και τη Μεγάλη Παρασκευή οι πιστοί περπατούν στο μονοπάτι που πιστεύουν ότι πήρε ο Ιησούς πριν τη Σταύρωση, με μερικούς, μάλιστα, να κουβαλούν το δικό τους σταυρό. Ακόμη, παρακολουθούν τη λειτουργία στο Ναό του Πανάγιου Τάφου –εκεί όπου πιστεύεται ότι έγινε η Ταφή και η Ανάσταση του Χριστού.

 

Σκληρές εικόνες στις Φιλιππίνες-Άνδρες σταυρώνονται και αυτομαστιγώνονται

Οι Φιλιππίνες είναι μία από τις δύο κυρίως ρωμαιοκαθολικές χώρες της Ασίας, ενώ η άλλη είναι το Ανατολικό Τιμόρ, με περισσότερο από το 90% του πληθυσμού να είναι Χριστιανοί. 

Όπως θα δείτε και στις φώτο, δεκάδες πιστοί επιλέγουν ανήμερα της Μ. Παρασκευής να σταυρωθούν όπως ο Χριστός, αναπαριστώντας το Θείο Δράμα, κατά την διάρκεια του οποίου τους καρφώνουν τα χέρια και τα πόδια στον σταυρό. Πάνω από 10.000 θεατές παρακολουθούν αυτό το σκληρό έθιμο, αν και η Ρωμαιοκαθολική εκκλησία δεν συμφωνεί με αυτό, καθώς θεωρεί πως αποτελεί διαστρέβλωση του πασχαλινού μηνύματος.

Εκτός από τους πιστούς που σταυρώνονται, υπάρχουν και εκείνοι που αυτομαστιγώνονται, δηλώνοντας την μετάνοια τους με κοτσάνια και φύλλα μπαμπού.

Πέραν αυτού, πολλοί καθολικοί πραγματοποιούν μετάνοιες κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας σαν μια μορφή λατρείας, οι οποίες πιστεύεται ότι «καθαρίζουν» τους πιστούς από τις αμαρτίες τους, γιατρεύουν τις ασθένειες και πραγματοποιούν ευχές. Οι λιτανείες με το Χριστό να κουβαλάει το Σταυρό φυσικά δεν λείπουν.

 

Iνδονησία: Οι πιστοί δένονται σε Σταυρούς

Στην Ινδονησία, πολλοί άνδρες δένονται σε Σταυρούς σε διάφορες τοποθεσίες, προκειμένου να αναπαραστήσουν το Θείο Δράμα. Μάλιστα θεωρούν μεγάλη τιμή να επιλεχθούν ώστε να ενσαρκώσουν τον Ιησού

Φλωρεντία-Το κάψιμο του Κάρου

Στη Φλωρεντία, λαμβάνει χώρα του κάψιμο του Κάρου, ή αλλιώς… το Scoppio del Caro. Πρόκειται για μια κατασκευή που φτάνει τα 9 μέτρα και δημιουργήθηκε πριν από 500 χρόνια. Το Κάρο στήνεται στην πλατεία του Καθεδρικού, αλλά δεν καίγεται με πραγματική φωτιά. Αυτό που συμβαίνει, είναι ένα υπερθέαμα βεγγαλικών, κατά την διάρκεια του οποίου οι καμπάνες του Giotto ηχούν γιορταστικά. Σύμφωνα με την παράδοση, η καύση του εξασφαλίζει μια καλή σοδειά για τη χρονιά που έρχεται.

Eπιμέλεια: Βεργιώτη Χριστίνα
Tags: