Δημοσκοπήσεις, συλλήψεις και εθνικιστικές «κορώνες» ΔΙΧΑΖΟΥΝ την Τουρκία

Λίγα 24ωρα πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα

Στην Τουρκία, λίγα 24ωρα πριν από το δημοψήφισμα,οι δημοσκοπικές εταιρίες δίνουν ένα σχετικό προβάδισμα στο «ΝΑΙ». Την ίδια ώρα, η αστυνομία προέβη σε επιδρομές και συλλήψεις υπόπτων για σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος, μετά τις πληροφορίες που διέρρευσαν για επικείμενες επιθέσεις.

Στις επιχειρήσεις της αστυνομίας συνελήφθησαν 24 άτομα στα Άδανα, τη Μερσίνα και στο Κιρίκαλε. Όλοι τους φέρονται να έχουν σχέση με τον ISIS.

Τρία 24ωρα πριν από το δημοψήφισμα που θα αλλάξει το Σύνταγμα της Τουρκίας και θα μεταβάλει τη χώρα σε Προεδρική Δημοκρατία, οι μεγάλες εταιρίες δημοσκοπήσεων δίνουν σήμερα Πέμπτη προγνωστικά. Οι περισσότερες τείνουν προς το “ΝΑΙ”. Όμως η διαφορά είναι στα όρια του στατιστικού λάθους. Υπάρχει μία η εταιρία ΜΑΚ, η οποία δίνει άνετη επικράτηση στο “ΝΑΙ” με 56,5%. Η ΚΟNDA δίνει προβάδισμα στο ΝΑΙ 51,5% και στο ΟΧΙ 48,5%. Η εταιρία GEZICI δίνει επικράτηση στο ΝΑΙ 51,3% και στο ΟΧΙ 48,7%. Η εταιρία SONAR είναι η μόνη που πιστεύει, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει, ότι το «ΟΧΙ» θα επικρατήσει: το βλέπει στο 51,2% με το NAI στο 48,8%.

O Ερντογάν μίλησε σήμερα στα Κοτύωρα του Πόντου, στη σημερινή Ορντού. «Ακόμη και μία ψήφος καθορίζει το μέλλον της πατρίδας. Γι' αυτό στις 16 Απριλίου,μην επιτρέψετε να χαθεί ούτε και μία ψήφος», είπε μεταξύ άλλων ο σουλτάνος.

Το βέβαιο είναι ότι με τον υπερεθνικιστικό τόνο που έδωσε στην προεκλογική εκστρατεία ο Ταγίπ Ερντογάν η Τουρκία δείχνει βαθιά διχασμένη. Πολλοί είναι οι αναλυτές που πιστεύουν ότι όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, η Τουρκία θα βγει χαμένη.

Οι υποστηρικτές του ΝΑΙ πιστεύουν ότι η Τουρκία θα έχει μεγαλύτερη πολιτική σταθερότητα μετά την επικράτησή του.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες πόλωσης και της επιχείρησης ελέγχου της επικοινωνίας, πολλοί Τούρκοι δημοσιογράφοι έχουν αναζητήσει την τύχη τους στο εξωτερικό και κυρίως στη Γερμανία. Ο Τζαν Ντουντάρ έγινε γνωστός διεθνώς διότι ως διευθυντής της Τζουμχουριέτ φυλακίστηκε, επειδή αποκάλυψε σχέσεις της τουρκικής κυβέρνησης με τα πετρέλαια του ISIS. Σήμερα διευθύνει το δίγλωσσο τουρκικό σάιτ "Οργκουρουζ" που σημαίνει «Είμαστε Ελεύθεροι», στο Βερολίνο. Άλλοι δημοσιογράφοι έφτιαξαν στην Κολωνία τηλεοπτικό σταθμό, ο οποίος όπως λένε θα δώσει φωνή σε όσους πως δεν έχουν πλέον. Ελπίζουν δε, ότι η φωνή αυτή θα φθάσει και στην Τουρκία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top