Δεν έχουν τέλος οι γκάφες του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Σον Σπάισερ, ο οποίος κατά τη διάρκεια του χθεσινού briefing το έκανε πάλι το θαύμα του και έγινε το πρόσωπο της ημέρας.

Όλα έγιναν όταν ο εκπρόσωπος του Τραμπ ρωτήθηκε από δημοσιογράφος για την επίθεση με χημικά στη Συρία που προκάλεσε την επέμβαση με πυραύλους Τόμαχοκ των ΗΠΑ.

«Όταν μιλάμε για το αέριο σαρίν, ο Χίτλερ δεν χρησιμοποίησε το αέριο εναντίον του ίδιου του λαού με τον τρόπο που το κάνει ο Άσαντ», είπε ο Σπάισερ και όλοι έμειναν κόκαλο.

Κι αυτό γιατί ουσιαστικά υπονόησε ότι αφού ο Χίτλερ δεν σκότωσε Γερμανούς, δεν υπάρχει και Ολοκαύτωμα. Ότι δηλαδή τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και το πογκρόμ εναντίον των Εβραίων δεν ήταν έγκλημα πολέμου.

Όπως ήταν αναμενόμενο η δήλωσή του αυτή ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων όχι μόνο από οργανώσεις Εβραίων στις ΗΠΑ, αλλά και στα social media και από Αμερικανούς πολιτικούς.

Κι εκείνος αφού κατάλαβε ότι τα έκανε μαντάρα ζήτησε συγγνώμη, αλλά το κακό είχε γίνει.

«Με κάθε ειλικρίνεια, έκανα κατά λάθος ένα απρεπές και αναίσθητο σχόλιο για το ζήτημα του Ολοκαυτώματος (...) Δεν χωράει καμιά σύγκριση. Γι’ αυτό, ζητώ συγγνώμη. Ήταν ένα λάθος», είπε ο Σπάισερ στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Από την πλευρά της η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι υποστήριξε ότι ο Σπάισερ θα έπρεπε ήδη να έχει καθαιρεθεί από τη θέση του.

«Ο Σον Σπάισερ πρέπει να απολυθεί, και ο πρόεδρος πρέπει αμέσως να αποκηρύξει τις δηλώσεις του εκπροσώπου του. Είτε ο Σπάισερ μιλάει εξ ονόματος του προέδρου, ή ο πρόεδρος δεν θα έπρεπε να τον είχε προσλάβει», ανέφερε η Πελόσι σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Σημείωσε δε ότι ο Σπάισερ υποβάθμισε το Ολοκαύτωμα τη στιγμή που οι Εβραίοι στις ΗΠΑ εορτάζουν το Πάσχα.

«Ο Σον Σπάισερ δεν έχει πλέον την ακεραιότητα να υπηρετεί ως εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος Τραμπ πρέπει να τον απολύσει αμέσως», τόνισε ο Στίβεν Γκόλντσταϊν, εκτελεστικός διευθυντής του Κέντρου "Άννα Φρανκ" για τον Αμοιβαίο Σεβασμό.

Το Μουσείο του Ολοκαυτώματος, χωρίς να αναφερθεί άμεσα στα σχόλια του Σπάισερ, ανέβασε λίγη ώρα μετά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο ένα βίντεο στον λογαριασμό του στο Twitter το οποίο περιέχει σπαρακτικές εικόνες με τα πτώματα που ανακάλυψαν οι αμερικανικές δυνάμεις όταν κατέλαβαν το στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπούχενβαλντ.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Λευκός Οίκος κλήθηκε να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα όσον αφορά δημόσιες τοποθετήσεις του για το Ολοκαύτωμα. Τον Ιανουάριο, πολλοί είχαν επικρίνει το γεγονός ότι η ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος δεν περιείχε ουδεμία αναφορά στους Εβραίους.

Ο Σπάισερ είχε υπερασπιστεί την ανακοίνωση σημειώνοντας ότι εν μέρει γράφτηκε από ένα μέλος του προσωπικού της αμερικανικής προεδρίας που έχει εβραϊκή καταγωγή και μέλη της οικογένειάς του επέζησαν του Ολοκαυτώματος.

 

Tags: