MAZIKA στις κάλπες οι Τούρκοι που ζουν στην Ευρώπη

Στο 47% η συμμετοχή

Μαζικά ψήφισαν οι Tούρκοι που ζουν στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, για το δημοψήφισμα που θα κρίνει το πολιτικό μέλλον του Ταγιπ Ερντογάν. Πολλοί, πήγαν στις κάλπες με την απειλή θανάτου.

Εκτός Τουρκίας, σε 57 χώρες, ζουν 2.972.000 Tούρκοι, δηλαδή σχεδόν το 5% όσων έχουν δικαίωμα ψήφου στο κρίσιμο δημοψήφισμα. Τα 2/3 από αυτούς ζουν σε μόλις 5 χώρες: Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο Γαλλία και Ολλανδία. Η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή. Η συμμετοχή; Πρωτοφανής, στο 47%!

  • Στο Βέλγιο ψήφισε ένα συντριπτικό 59%.
  • Στην Αυστρία 50,59% .
  • Στη Γερμανία, όπου ψηφίζουν οι περισσότεροι Τούρκοι (δηλαδή 1.400.000) η συμμετοχή ήταν 49%.
  • Στην Ολλανδία 47% και στη Γαλλία 41%.
  • Πάρα πολύ μεγάλη συμμετοχή (57,11%) είχε και η Ελβετία.

Οι κάλπες που στήθηκαν σε 120 σημεία εκτός Τουρκίας (ακόμη και σε συνοριακά φυλάκια και αεροδρόμια) δεν θα ανοιχτούν επί τόπου. Θα ταξιδέψουν στην Τουρκία, όπου θα γίνει η καταμέτρηση υπό το άγρυπνο βλέμμα της κυβέρνησης Ερντογάν. Ο καθένας αντιλαμβάνεται τι σημαίνει αυτό...

Στην Ελλάδα, πάντως, η συμμετοχή ήταν πολύ μικρή, περίπου στο 9%, καθώς οι Τούρκοι που ζουν στην Αθήνα δεν προσήλθαν μαζικά στο προξενείο όπου μπορούσαν να ψηφίσουν. Από τους 9.006 εγγεγραμμένους Τούρκους στην Ελλάδα, μόλις οι 800 ψήφισαν την προηγούμενη εβδομάδα για το δημοψήφισμα.

Ψήφος με την απειλή θανάτου

Με το φόβο να σφίγγει την καρδιά, πήγαν στις κάλπες πολλοί εκπατρισμένοι Τούρκοι που υποστηρίζουν το 'όχι'. Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες τούς έχουν φακελώσει, ως υποστηρικτές του ιμάμη Γκιουλέν, του άσπονδου εχθρού του Ερντογάν. Δέχονται απειλές κατά της ζωής τους.

Απειλές δέχονται ακόμη και Γερμανοί βουλευτές, όπως η Σεβίμ Νταγκντελέν, που τόνισε ότι «δέχομαι απειλές κατά της ζωής μου από οδηγούς ταξί στο Βερολίνο. Άνθρωποι στο δρόμο με βρίζουν».

Η βουλευτής κυκλοφορεί πλέον με αστυνομική προστασία και αποφεύγει να εμφανίζεται δημόσια με τα παιδιά της.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top