Ο φερόμενος δράστης της επίθεσης με φορτηγό στη Στοκχόλμη, ένας Ουζμπέκος υποστηρικτής των τζιχαντιστών, ομολόγησε και δήλωσε επιπλέον ότι είναι «ικανοποιημένος με όσα έπραξε» έγραψε σήμερα η εφημερίδα Expressen.

Ενώ παραμένει υπό κράτηση, ο άνδρας, που ονομάζεται Ραχμάτ Ακίλοφ όπως έγραψε η Expressen και η εφημερίδα Aftonbladet, ο 39χρονος εργάτης ομολόγησε ότι οδηγούσε το φορτηγό που είχε νωρίτερα κλέψει και παρέσυρε με αυτό τουλάχιστον 20 πεζούς στον πεζόδρομο της Στοκχόλμης το απόγευμα της 7ης Απριλίου.

Ο ίδιος είπε ότι είχε επιθεωρήσει πιο πριν την περιοχή, σύμφωνα με την Expressen.

Μάλιστα, όπως έγινε σήμερα γνωστό, ο Ουζμπέκος είχε κάνει αίτηση για άσυλο και παραμονή στη Σουηδία, αίτηση η οποία είχε απορριφθεί πριν από 6 μήνες. Εκείνος αντί να εγκαταλείψει τη Σουηδία το Δεκέμβρη όπως του είχε ζητηθεί, έμεινε στη χώρα παράνομα παρά τις προσπάθειες των αρχών να τον εντοπίσουν και να τον απελάσουν και προχώρησε στην αποτρόπαια πράξη του την περασμένη Παρασκευή.

Το περιστατικό αυτό έχει επιφέρει έντονο προβληματισμό για την φιλόξενη μεταναστευτική πολιτική της χώρας, με τον Σουηδό πρωθυπουργό Στέφαν Λεβέν να δηλώνει απογοητευμένος και προβληματισμένος

Μια γυναίκα και ένα κορίτσι από τη Σουηδία όπως επίσης ένας Βρετανός και μία Βελγίδα έχασαν την ζωή τους στην επίθεση, 15 άνθρωποι τραυματίστηκαν, δύο εκ των οποίων νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Σύμφωνα με την Expressen, ο ύποπτος δήλωσε στους ερευνητές ότι είναι «ικανοποιημένος με όσα έκανε» κι «ότι ολοκλήρωσε αυτό που ήθελε να ολοκληρώσει».

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, η σουηδική αστυνομία έκανε γνωστό σήμερα ότι πρόκειται για «υποστηρικτή των εξτρεμιστικών οργανώσεων, μεταξύ αυτών του Ισλαμικού Κράτους». Ωστόσο ο σουηδικός Τύπος δεν διευκρίνισε εάν ο Ουζμπέκος ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης για λογαριασμό μιας τζιχαντιστικής οργάνωσης.

Tags: