Ο Τραμπ, ο Πούτιν, o Άσαντ, ο Ερντογάν και ο ρόλος της Ελλάδας

Κίνδυνος μετωπικής σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή; Πρώτη ανάρτηση 07-04-2017 22:04

Ο διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής, κύριος Αρέφ Αλομπέιτ, μίλησε στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Star και την κυρία Μάρα Ζαχαρέα για την επίθεση των ΗΠΑ στη Συρία και τον ρόλο της Ελλάδας σε αυτή.

«Ο πρώτος αποδέκτης της επίθεσης είναι το καθεστώς Άσαντ» εξηγεί ο κ. Αλομπέιτ. «Ο δεύτερος αποδέκτης είναι το Ιράν, που πλέον αποτελεί απειλή για κάποιες χώρες, όπως τη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ, και ο τρίτος η Ρωσία, που από το 2014 έχει το πάνω χέρι στο ζήτημα της Συρίας».

Θα υπάρξει, όμως, «ανάφλεξη» στη δική μας περιοχή, από τα παραπάνω; «Δεν πιστεύω ότι οι δυο χώρες θα έρθουν σε σύγκρουση για τη Συρία. Πρόκειται για μια μικρή χώρα, στην οποία οι Αμερικάνοι δεν είχαν ποτέ ζωτικά συμφέροντα. Είναι θέμα επιρροής».

Οι δυνάμεις ΗΠΑ-Ρωσίας συνεργάστηκαν για πρώτη φορά πριν από λίγους μήνες με τη Συρία, κατά της τουρκικής πολιτικής. Υπάρχει συνεργασία και στο κουρδικό ζήτημα και στον εναέριο χώρο της Συρίας. «Όλα αυτά δεν μπορούν να τιναχτούν στον αέρα από μια επίθεση» σχολιάζει ο κ. Αλομπέιτ. «Δεν συμφέρει να φτάσουμε σε σύγκρουση μεγάλων δυνάμεων».

«Προσωπικά δεν πιστεύω ότι ο Ερντογάν θα επωφεληθεί, αν και η Τουρκία στήριξε τις επιθέσεις» επισημαίνει.

Δείτε στο βίντεο όλη τη συζήτηση. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top