Κοινό ανακοινωθέν Μέρκελ – Ολάντ για επίθεση ΗΠΑ: «Η Συρία φέρει την πλήρη ευθύνη»

Συγκαλεί έκτακτο συμβούλιο Άμυνας ο Γάλλος πρόεδρος

Κοινό ανακοινωθέν Μέρκελ – Ολάντ για επίθεση ΗΠΑ

Έκτακτο συμβούλιο Άμυνας ανακοίνωσε ότι θα συγκαλέσει στις 20:00 ώρα Ελλάδος ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

«Η αμερικανική απάντηση θα πρέπει να συνεχιστεί σε διεθνές επίπεδο. Η Γαλλία μαζί με τους εταίρους της, συμπεριλαμβανομένου και της Ευρώπης, θα λάβει κάθε πρωτοβουλία που μπορεί να επανεκκινήσει τη διαδικασία πολιτικής μετάβασης στη Συρία», δήλωσε ο Ολάντ.

Σε κοινό τους ανακοινωθέν μάλιστα η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φ. Ολάντ τονίζουν ότι «ο Άσαντ φέρει την πλήρη ευθύνη για την επίθεση αυτή των ΗΠΑ».

Η Γαλλική τηλεόραση αναφέρει ότι «προτεραιότητα για Γερμανούς και Γάλλους, μετά από την επίθεση αυτή είναι η έναρξη διαπραγματεύσεων για την αποχώρηση του Ασάντ. Επιθυμούν μια πολιτική λύση υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών».

Πηγές από τη Γαλλική προεδρία μάλιστα ανέφεραν ότι οι αμερικανικές αρχές ενημέρωσαν τις γαλλικές για την πυραυλική επίθεση στη Συρία λίγη ώρα πριν γίνει.

«Η υποστήριξη Ρώσων και Ιρανών στο καθεστώς της Δαμασκού, δεν έχει νόημα. Θα πρέπει τώρα οι Ρώσοι και οι Ιρανοί, να καταλάβουν ότι η πλήρης υποστήριξη στο καθεστώς του Μπασάρ Αλ Ασάντ, δεν έχει νόημα. Είναι καιρός να επιστρέψουν σ’ αυτό που είχε αποφασιστεί μαζί τους, η πολιτική μετάβαση που περνά μέσα από την διαπραγμάτευση στη Γενεύη, η  οποία δεν πρέπει να είναι μια επιφανειακή διαπραγμάτευση, αλλά μια ουσιαστική διαπραγμάτευση, ειλικρινής και αποτελεσματική», δήλωσε υποστήριξε ο γάλλος ΥΠΕΞ, Ζαν Μαρκ Ερώ.

Από την πλευρά του ο κεντροδεξιός προεδρικός υποψήφιος Φρανσουά Φιγιόν δήλωσε ότι «κατανοεί την αμερικανική επίθεση, αλλά δεν πρέπει αυτή να καταλήξει σε μια αντιπαράθεση με τη Δύση από τη μια πλευρά, τη Ρωσία και το Ιράν από την άλλη».

«Για την Γερμανία, η πυραυλική επίθεση είναι κατανοητή, αλλά απαιτείται λύση υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε ο Σίγκμαρ Γκάμπριελ.

Παρίσι, Μαρία Δεναξά

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top