Νέες καμπάνες από Τουρκία: «Δεν θα επιτρέψουμε επ’ ουδενί έρευνες και γεωτρήσεις στην Κύπρο»

Κατηγορεί την Κυπριακή δημοκρατία ότι δεν λαμβάνει υπόψιν τα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων

Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει επ’ ουδενί την έρευνα και εξόρυξη δραστηριοτήτων φυσικού αερίου στο οικόπεδο 6 της Κυπριακής Δημοκρατίας το οποίο ισχυρίζεται ότι μέρος του εμπίπτει στην δική της υφαλοκρηπίδα, ανέφερε το τουρκικό ΥΠΕΞ. Κατηγορεί επίσης την Κυπριακή Δημοκρατία ότι δεν λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και κινείται μονομερώς, αναφέροντας ότι θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των δικών της δικαιωμάτων και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου.

Σε γραπτή του ανακοίνωση το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι η «Ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου αγνοώντας τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στις 5 και 6 Απριλίου υπέγραψε συμφωνίες με κάποιες διεθνείς εταιρείες υδρογονανθράκων και κονσόρτσιουμ».

«Η Ε/κ πλευρά σε μια περίοδο που αναμένεται να επιδείξει ισχυρή πολιτική βούληση για την ίδρυση ενός νέου συνεταιρισμοί με τον ‘τουρκοκυπριακό λαό’ είναι τόσο απαράδεκτο όσο είναι και ανησυχητικό να επιμένει συμπεριφέρεται σαν να είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης του νησιού και να συνεχίσει τις μονομερείς δραστηριότητές της. Σε αυτό το θέμα συμφωνούμε πλήρως με την ανακοίνωση που έγινε από το ‘ΥΠΕΞ της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου.’ και συμμεριζόμαστε τη δίκαιη ανησυχία και αγανάκτηση της τ/κ πλευράς», αναφέρει. 

Το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι οι έρευνες που θα γίνουν είναι εντός της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι και στο παρελθόν έχουν εκφράσει πολλές φορές τις ενστάσεις τους και προστίθεται ότι «ένα σημαντικό μέρος του οικοπέδου έξι βρίσκεται εντός της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας».

«Δεν θα επιτραπεί επ’ουδενί στις ξένες εταιρείες υπό οποιεσδήποτε συνθήκες η διεξαγωγή χωρίς άδεια δραστηριοτήτων και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις περιοχές της θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας. Επιπλέον θα αξιολογηθεί η στάση των εταιρειών οι οποίες συνεργάζονται με την Ε/κ πλευρά σε μονομερείς δραστηριότητες για υδρογονάνθρακες αγνοώντας τη βούληση της Τ/Κ και θα ληφθεί υπόψη η στάση τους κατά τις διαδικασίες κοινών προγραμμάτων σε προγράμματα ενέργειας της Τουρκίας στο άμεσο μέλλον», αναφέρεται. 

Προστίθεται ότι «από την άλλη δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι θα πρέπει μετά από μια περιεκτική λύση (στο Κυπριακό) θα πρέπει να εξεταστεί από κοινού από τις πλευρές που θα αποτελέσουν το νέο κράτος η εγκυρότητα των συμφωνιών που έχει κάνει η Ε/κ πλευρά στον τομέα της ενέργειας». 

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Τουρκία και η Τ/κ πλευρά επιθυμούν μια λύση στο Κυπριακό μέσω διαπραγμάτευσης και πως πρέπει να μοιραστούν δίκαια τα έσοδα που θα υπάρξουν. Η μόνη οδός για να χρησιμοποιηθούν οι φυσικοί πόροι της Κύπρου πριν από την επίτευξη της συμφωνίας είναι να υπάρξει κοινή διαχείριση των φυσικών πόρων με την Τ/κ πλευρά και να γίνουν διευθετήσεις για την δίκαιη κατανομή των εσόδων.

Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας προς την Ε/κ πλευρά να λάβει υπόψη τα αναφαίρετα δικαιώματα επί των φυσικών πόρων των Τ/κ οι οποίοι στο μέλλον θα είναι ίσοι πολιτικοί συνέταιροι και να σταματήσει τις μονομερείς δραστηριότητες οι οποίες οδηγούν σε αποτυχία των προσπαθειών για περιεκτική λύση”, αναφέρεται και προστίθεται: 

«Τονίζουμε με έμφαση ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων της στην υφαλοκρηπίδα καθώς και τα δικαιώματα και συμφέροντα της ‘τδβκ’».

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO.

Της Άννας Ανδρέου, ανταποκρίτριας του Star στην Κωνσταντινούπολη

 

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top