Πάτησε το κουμπί ο Κιμ Γιονγκ Ουν! Εκτόξευσε πύραυλο μια μέρα πριν από τη συνάντηση Τραμπ – Σι Τζιπίνγκ

Νέα πρόκληση από τη Β. Κορέα

Πάτησε το κουμπί ο Κιμ Γιονγκ Ουν!

Βαλλιστικό πύραυλο εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα από τις ανατολικές ακτές της στη θάλασσα, μια μέρα πριν από τη συνάντηση κορυφής μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Σι Τζιπίνγκ, όπου αναμένεται να συζητήσουν το οπλικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ.

Όπως έγινε γνωστό η εκτόξευση έγινε από την πόλη Σίνπο και ο πύραυλος κάλυψε μια απόσταση περίπου 60 χλμ..

Οποιαδήποτε εκτόξευση αντικειμένων που κάνει χρήση τεχνολογίας βαλλιστικών πυραύλων αποτελεί παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αλλά η Βόρεια Κορέα αψηφά την απαγόρευση, θεωρώντας την καταστρατήγηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην αυτοάμυνα και την εξερεύνηση του διαστήματος.

Η Βόρεια Κορέα προσπάθησε να εκτοξεύσει έναν βαλλιστικό πύραυλο και πριν από δύο εβδομάδες από τις ανατολικές της ακτές, αλλά και νωρίτερα τον Μάρτιο εκτόξευσε τέσσερις πυραύλους προς την κατεύθυνση της Ιαπωνίας, μερικοί από τους οποίους πλησίασαν τα 300 χιλιόμετρα από τις ακτές της.

Η απομονωμένη χώρα έχει επίσης ολοκληρώσει και δύο δοκιμές πυρηνικών όπλων από τον Ιανουάριο του 2016.

Σύμφωνα με το κεντρικό στρατηγείο των ΗΠΑ στον Ειρηνικό Ωκεανό, οι αρχικές εκτιμήσεις δείχνουν πως ο βαλλιστικός πύραυλος ήταν μέσου βεληνεκούς και τύπου ΚΝ-15, ο οποίος είναι ο ίδιος τύπος με αυτόν που η ασιατική χώρα εκτόξευσε δοκιμαστικά τον Φεβρουάριο.

Η χώρα θεωρείται ότι κατασκευάζει έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM) ο οποίος μπορεί να πλήξει τις ΗΠΑ, και ο ηγέτης της Κιμ Γιόνγκ Ουν έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να τον εκτοξεύσει κατά δική του προαίρεση.

Ειδικοί και αξιωματούχοι στη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Πιονγιάνγκ απέχει ακόμα από την κατάκτηση της τεχνικής γνώσης για ένα λειτουργικό διηπειρωτικό σύστημα, που χρειάζεται τεχνολογία για την επανείσοδο τέτοιου πυραύλου στην ατμόσφαιρα και για την τηλεκατεύθυνσή του.

Ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της Ιαπωνίας Γιοσιχίντε Σούγκα είπε ότι η εκτόξευση από τη Βόρεια Κορέα του πυραύλου ήταν "ιδιαίτερα προβληματική" και ότι το Τόκιο είχε καταθέσει διαμαρτυρία εναντίον της πυρηνικά εξοπλισμένης γειτονικής χώρας.

Το γραφείο του προέδρου της Νότιας Κορέας κάλεσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας για να εξετάσει την κατάσταση.

Στην κορυφή της ατζέντας της συνάντησης κορυφής ΗΠΑ-Κίνα στη Φλόριντα θα είναι το ερώτημα εάν ο Τραμπ θα προχωρήσει στην απειλή του να χρησιμοποιήσει τις καθοριστικής σημασίας σχέσεις του με την Κίνα για να την πιέσει ώστε να κάνει περισσότερα για να πειθαρχήσει τη Βόρεια Κορέα.

Ανώτατος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είπε ότι ο Τραμπ θέλει να συνεργαστεί με την Κίνα, και περιέγραψε τις συνομιλίες για τη Βόρεια Κορέα ως μία δοκιμασία της αμερικανοκινεζικής σχέσης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει επίσης την Κίνα να ασκήσει οικονομική πίεση στην απρόβλεπτη Πιονγιάνγκ για να περιορίσει τα πυρηνικά και πυραυλικά της προγράμματα, ενώ το Πεκίνο διατείνεται ότι δεν έχει αυτού του είδους επιρροή στη χώρα αυτή.

Η Ιαπωνία καταδίκασε την εκτόξευση

Ο Γιοσιχίντε Σούγκα, κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Τόκιο δήλωσε σήμερα ότι η εκτόξευση του πυραύλου που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα, είναι μια ξεκάθαρη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με την Ιαπωνία να εκφράζει τον αποτροπιασμό της και να καταδικάζει την προκλητική αυτή πράξη.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top