Μία πυραμίδα 3.700 ετών ανακάλυψαν Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι, οι οποίοι έκαναν ανασκαφές στη νεκρόπολη του αρχαιολογικού χώρου του Νταχσούρ, στα νότια της αιγυπτιακής πρωτεύουσας.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο, τα ερείπια της μικρής πυραμίδας, ανάγονται  στην περίοδο της 13ης Δυναστείας (1802-1640 π.Χ.), ενώ η ομάδα θα συνεχίσει τις ανασκαφές στο ίδιο μέρος για να βρει και άλλα σπουδαία ευρήματα.

Ήδη  ανακάλυψαν ένα μικρό αλαβάστρινο κομμάτι διακοσμημένο με ιερογλυφικά, ένα γρανιτένιο υπέρθυρο  και ογκόλιθους που θα τους επιτρέψουν να μάθουν περισσότερα για την "εσωτερική αρχιτεκτονική της πυραμίδας".

Στις φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας μπορεί κάποιος να διακρίνει και την αρχή του διαδρόμου της πυραμίδας.

Η πυραμίδα αυτή βρίσκεται κοντά στη Ρομβοειδή Πυραμίδα του Νταχσούρ και κατασκευάστηκε από τον φαραώ Σνεφρού, τον ιδρυτή της 4ης Δυναστείας (περί το 2600 π.Χ.) και πατέρα του φαραώ Χέοπα, ο οποίος με τη σειρά του έχτισε στην Γκίζα μια από τις διασημότερες πυραμίδες που φέρει το όνομά του.

 

Αυτή δεν είναι η μόνη πυραμίδα που ανακαλύφθηκε αφού όπως τονίζει ο αρχαιολόγος και πρώην υπουργός Αρχαιοτήτων Ζάχι Χάουας, μέχρι σήμερα στην Αίγυπτο έχουν βρεθεί 123 πυραμίδες, ενώ το φθινόπωρο του 2015,  οι αιγυπτιακές αρχές εντόπισαν στον τάφο του φαραώ Τουταγχαμών στην Κοιλάδα των Βασιλέων, κοντά στο Λούξορ, ένα κρυφό θάλαμο που όπως πιθανολογούν είναι ο τάφος της βασίλισσας Νεφερτίτης.

Tags: