ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ! Ένας χρόνος από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες

Τελετές μνήμης στην βελγική πρωτεύουσα

Ένας χρόνος πέρασε από τις αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις που έγιναν πέρσι στο αεροδρόμιο και στο μετρό των Βρυξελλών, με αποτέλεσμα 32 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και πάνω από 320 να τραυματιστούν.

Σήμερα λοιπόν στη βελγική πρωτεύουσα πραγματοποιούνται τελετές μνήμης, στις οποίες συμμετέχουν από τον βασιλιά του Βελγίου, ως τους μαθητές των σχολείων του Μόλενμπεκ.

Στις 07:58 τοπική ώρα, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, παρουσία του βασιλιά Φιλίππου και της βασίλισσα Ματίλντε, θυμάτων και συγγενών τους, όπως και μελών των υπηρεσιών διάσωσης.

Ήταν η ώρα που στις 22 Μαρτίου 2016 ο Ιμπραχίμ ελ Μπακράουι και ο Ναζίμ Λαχράουι πυροδοτούσαν τα εκρηκτικά που είχαν φέρει στην αίθουσα αναχωρήσεων του αεροδρομίου, σκοτώνοντας 16 ανθρώπους.

Λίγη ώρα αργότερα και συγκεκριμένα στις 09:11 σημαίνει νέος συναγερμός αυτή τη φορά στο μετρό του Μαλμπέκ, όπου πυροδοτήθηκε δεύτερη βόμβα, προκαλώντας τον θάνατο 16 ακόμα ανθρώπων, σημείο, όπου τελέστηκε και δεύτερο μνημόσυνο για τα θύματα των φανατικών ισλαμιστών τρομοκρατών.

Το βασιλικό ζεύγος εγκαινίασε ένα άγαλμα κοντά στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οδηγοί και ελεγκτές του μετρό, του τραμ και των λεωφορείων των Βρυξελλών τήρησαν ενός λεπτού σιγή ακριβώς τη στιγμή της έκρηξης στο Μαλμπέκ, ενώ για μερικά δευτερόλεπτα σταμάτησε το δίκτυο των δημόσιων συγκοινωνιών και οι επιβάτες ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.

Μαθητές των σχολείων του Μόλενμπεκ, της συνοικίας, όπου είχαν το κρησφύγετό τους οι Τζιχαντιστές θα συναντηθούν το απόγευμα με θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων.

Θα πραγματοποιηθούν επίσης τρεις πορείες πολιτών, η μία εκ των οποίων θα ξεκινήσει από το Μόλενμπεκ και οι οποίες θα καταλήξουν στην πλατεία Χρηματιστηρίου, την οποία οι Βέλγοι έχουν μετατρέψει σε μνημείο για τα θύματα των επιθέσεων.

Η 22η Μαρτίου 2016 έχει μείνει χαραγμένη στην ψυχή των Βέλγων. Ένα χρόνο μετά η τρομοκρατική απειλή παραμένει πιθανή, ενώ συνεχείς είναι οι επιχειρήσεις της αστυνομίας και οι περιπολίες από στρατιώτες.

«Υπάρχει πιθανότητα να παραμείνουν οι στρατιώτες στον δρόμο. Δεν είμαι σε θέση να σας πω σε τι κατάσταση θα βρισκόμαστε σε έναν, τρεις ή έξι μήνες», παραδέχθηκε την Κυριακή ο πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top