Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Ευρώπης και Τουρκίας: ΟΡΓΗ Μέρκελ κατά Ερντογάν- Σε παραλήρημα ο "Σουλτάνος"

Αυξάνεται επικίνδυνα η ένταση ανάμεσα στην Τουρκία και στην Ευρώπη

Αυξάνεται επικίνδυνα η ένταση ανάμεσα στην Τουρκία και στην Ευρώπη. Οι συνέπειες ήδη άρχιζαν να αγγίζουν και την Ελλάδα, αφού αυξάνονται οι προσφυγικές ροές.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, δήλωσε κατηγορηματικά ότι «οι συγκρίσεις με τους Ναζί, που προέρχονται από την Τουρκία, θα πρέπει να σταματήσουν. Χωρίς αν ή αλλά. Δυστυχώς οι συγκρίσεις αυτές δεν έχουν σταματήσει και δεν θα επιτρέψουμε τις δικαιολογίες ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα».

Η Μέρκελ αλλάζει πολιτική και ανεβάζει τους τόνους απέναντι στην Άγκυρα. Ο Ερντογάν, όμως, συνεχίζει το παραλήρημα κατά της Ευρώπης και, κυρίως, κατά της Γερμανίας και της Ολλανδίας, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά: «Μπορούμε να ξεχάσουμε αυτούς που σφάγιασαν 834.000 Βόσνιους στη Σρεμπρένιτσα; Αυτή είναι η ολλανδική νοοτροπία. Υπάρχουν κι άλλα. Και μετά αισθάνονται άβολα όταν τους λέμε φασίστες. Αισθάνονται άβολα όταν λέμε ότι είναι ναζιστικές πρακτικές. Και οι συνεργάτες τους στην Ευρώπη τους προστατεύουν αμέσως. Ειδικά η Μέρκελ».

Σε συνέντευξή του στη Σαμπάχ το πήγε ένα βήμα παραπέρα: «Οι μάσκες έπεσαν. Αν δεν ντρέπονταν, θα επανέφεραν στη συζήτηση τους θαλάμους αερίων και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης».

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ήταν καταλυτικός, μιλώντας στη Bild, για το τι θα συμβεί αν ο Ερντογάν επαναφέρει τη θανατική ποινή, κάτι που θα σκεφθεί, όπως είπε, μετά το δημοψήφισμα. «Αν επαναφέρει τη θανατική ποινή στην Τουρκία, αυτό θα σημάνει το τέλος των διαπραγματεύσεων της χώρας για την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση» τόνισε.

Η τουρκική κοινωνία είναι διχασμένη. Δεν λείπουν και τα επεισόδια ανάμεσα σε οπαδούς του «ναι» και του «όχι», όπως αυτά που έγιναν στον Άγιο Στέφανο στην Κωνσταντινούπολη.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις θέλουν το δημοψήφισμα να είναι δύσκολο για τον Ερντογάν. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που, αν και έχουν ψηφίσει το κυβερνών κόμμα, θα ψηφίσουν όχι.

Και ενώ η ένταση ανεβαίνει επικίνδυνα, αυξάνονται και οι προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα. Ο Τούρκος υπουργός εσωτερικών δήλωσε ότι, κάλλιστα από εδώ κι εμπρός, θα μπορούν να αφήνουν περισσότερους από 15.000 μετανάστες κάθε μήνα προς την Ευρώπη από το Αιγαίο.

 

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top