Ολλανδικές εκλογές: Όσα πρέπει να ξέρετε- Μετά το Brexit και τον Τραμπ θα "τριτώσει;"

Σε λίγη ώρα κλείνουν οι κάλπες και θα δοθεί το σήμα για την πορεία της Ευρώπης

Ολλανδικές εκλογές: Όσα πρέπει να ξέρετε- Μετά το Brexit

Τρεις οι κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη για το 2017. Πρώτη στις κάλπες η Ολλανδία, που σήμερα, Τετάρτη, περιμένει το εκλογικό αποτέλεσμα. Είναι, μάλιστα, η πρώτη χρονιά που οι ολλανδικές εκλογές απασχολούν κι άλλους Ευρωπαίους, εκτός των Ολλανδών. Ενδεχομένως το αποτέλεσμά τους θα δώσει «σήμα» για τις εκλογές της Γαλλίας και της Γερμανίας που ακολουθούν μέσα στη χρονιά.

Μετά το Brexit και την άνοδο Τραμπ στην εξουσία, οι Ευρωπαϊοι φοβούνται άνοδο του λαϊκισμού και της ακροδεξιάς. Μπρα ντε φερ παίζουν ο νυν πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε κι ο ακροδεξιός Γκέερτ Βίλντερς. Στο παιχνίδι, όμως, και ο 30χρονος επικεφαλής των Πρασίνων Γιέσε Κλεβέρ, που τα μέσα βάφτισαν «Ολλανδό Τριντό».

Τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Ολλανδία και για έναν ακόμα λόγο: εξαιτίας του ολλανδοτουρκικού ζητήματος που έχει προκύψει τις τελευταίες μέρες. Ολλανδία και Τουρκία ανταλλάσσουν σχεδόν καθημερινά λεκτικά πυρά, εξαιτίας της απόφασης των Ολλανδών να απαγορεύσουν προεκλογικές ομιλίες Τούρκων υπουργών στη χώρα.

Καλούνται στις κάλπες περίπου 13 εκατομμύρια άνθρωποι και η συμμετοχή στις φετινές εκλογές είναι ιδιαίτερα αυξημένη, περίπου 6%, συγκριτικά με τις εκλογές του 2012. Η προσέλευση στις κάλπες αναμένεται τελικά να αγγίξει το 80,2%. Τα πρώτα exit polls θα βγουν γύρω στις 22:00 (ώρα Ελλάδας), όταν οι κάλπες θα σφραγιστούν.

Φαβορί, μέχρι πρότινος, ήταν ο ακροδεξιός Βίλντερς, που, όμως, φαίνεται να έχει χάσει τη δυναμική του, δίνοντας στον Ρούτε ξανά τα χαμένα του εδάφη. Μεγάλο κέρδος του νυν πρωθυπουργού το ανάστημα που ύψωσε απέναντι στον Ερντογάν, δηλώνοντας ότι η χώρα του δεν δέχεται εκβιασμούς από την Άγκυρα. Ο Βίλντερς, παρ’ όλ’ αυτά, φαίνεται ότι θα εξασφαλίσει αριθμό εδρών- ρεκόρ.

Η επόμενη μέρα

Αν οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν, θα χρειαστούν 4 κόμματα, ώστε να υπάρξει βιώσιμη κυβέρνηση. Για να σχηματιστεί, απαιτούνται 3 μήνες, κατά μέσο όρο. Το θέμα είναι ότι κανένα κόμμα δεν είναι θετικά διακείμενο προς εκείνο του Βίλντερς, οπότε, αν κερδίσει εκείνο, θα υπάρχει σοβαρό ζήτημα συνεργασίας.

Πολιτικοί αναλυτές δίνουν ως πιθανό συνασπισμό τους Χριστιανοδημοκράτους, τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους, που οι δημοσκοπήσεις τους θέλουν στην Τρίτη θέση.   

Οι δηλώσεις των πολιτικών αντιπάλων

Ο Βίλντερς ψήφισε από τους πρώτους, σε σχολείο στα περίχωρα της Χάγης, μπροστά σε πλήθος δημοσιογράφων. «Όποιο και να είναι το αποτέλεσμα των σημερινών εκλογών, το τζίνι δεν θα επιστρέψει στο μπουκάλι και αυτή η πατριωτική επανάσταση ήρθε για να μείνει. Πιστεύω ότι τα γεγονότα στις Ηνωμένες Πολιτείες, και ίσως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δείχνουν ότι οι κανονικοί άνθρωποι θέλουν να είναι και πάλι κυρίαρχοι στη χώρα τους» δήλωσε προκλητικά.

Στην άλλη πλευρά της πόλης, ψήφισε ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε. Στο εκλογικό κέντρο μίλησε και με κάποιους μαθητές, που φώναζαν το όνομά του και τον διαβεβαίωναν ότι θα ψηφίσουν κι εκείνοι μια μέρα. «Αυτές οι εκλογές είναι κρίσιμες για την Ολλανδία. Είναι η ευκαιρία για μία δημοκρατία σαν τη δική μας να θέσει τέλος στο ντόμινο του κακού λαϊκισμού» είπε χαρακτηριστικά.

Ο υποψήφιος από τον Βόλο

Στις φετινές εκλογές υποψήφιος είναι κι ένας Έλληνας, ο 27χρονος Σταύρος Θεοχάρης, από τον Βόλο. «Είπα αμέσως ναι, μιας και λατρεύω την πολιτική και, σαν νέος, λατρεύω να μπορώ να αλλάξω κάποια πράγματα, όχι μόνο στην Ολλανδία, αλλά στην Ευρώπη. Πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κάτι πολύ καλό, θα μπορούσε, όμως, να διοικηθεί καλύτερα. Σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι λίγο καλύτερα» δήλωσε ο Σταύρος πριν λίγες μέρες στο Star και την εκπομπή Live U. «Εγγεγραμμένοι Έλληνες στην Ολλανδία είναι γύρω στις 30.000 με 40.000. «Αν δεν κάνω λάθος, είμαι ο μόνος που κατεβαίνει στις ολλανδικές βουλευτικές εκλογές» είπε γελώντας. 

Σε ώρα Ελλάδας, η διαδικασία των ολλανδικών εκλογών είναι η εξής:

  • 22:00 Κλείνουν οι κάλπες
  • 22:30 Το πρώτο exit poll
  • 00.00 Τα πρώτα αποτελέσματα
  • 02:00 Τα τελικά αποτελέσματα

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top