Στα άκρα τραβάνε την κόντρα τους Ολλανδία και Τουρκία. Η Άγκυρα επιβάλει κυρώσεις κατά της Χάγης ενώ ο Ερντογάν ανοίγει πυρ και κατά της Μέρκελ, χαρακτηρίζοντάς τη αναξιοπρεπή.

«Οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να χωνέψουν την άνοδο της Τουρκίας, με πρώτη τη Γερμανία. Η Γερμανία υποστηρίζει ανελέητα την τρομοκρατία», ανέφερε σε συνέντευξή του ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος όπου σταθεί κι όπου βρεθεί υπόσχεται ότι οι Ολλανδοί δεν θα τη γλιτώσουν με μια συγγνώμη. Στο στόχαστρό του και η Μέρκελ.

«Κυρία Μέρκελ μπορείς να υποστηρίζεις την Ολλανδία όσο θες. Υποστηρίζεις τρομοκράτες... Αυτό είναι ναζισμός. Μπορούμε να το αποκαλέσουμε νεο-ναζισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Τούρκος πρόεδρος έφτασε στο σημείο να τη χαρακτηρίσει «αναξιοπρεπή». «Η Καγκελάριος της Γερμανίας βγήκε και υποστήριξε την Ολλανδία. Ξέρουμε ότι είναι μια από τα ίδια. Μερικές ευρωπαϊκές χώρες έχουν γίνει όμηροι ρατσιστικών και φασιστικών κομμάτων».

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Η Άγκυρα επέβαλε κυρώσεις στη Χάγη και απειλεί να τη σύρει στο Διεθνές Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Αποφασίσαμε να απαγορεύσουμε στον ολλανδό πρέσβη -που τώρα λείπει σε άδεια- να επιστρέψει στην Τουρκία.. Από σήμερα απαγορεύουμε τις πτήσεις αεροσκαφών που μεταφέρουν ολλανδούς αξιωματούχους στην Τουρκία», δήλωσε ο Νουμάν Κουρτουλμούς, αντιπρόεδρος τουρκικής κυβέρνησης.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός πάντως χαρακτήρισε άνευ σημασίας τις κυρώσεις.

Τώρα όμως οι Τούρκοι στρέφονται συνολικά κατά των ευρωπαϊκών χωρών και απειλούν να μην τηρήσουν τη συμφωνία για το προσφυγικό. Αν υλοποιηθεί η απειλή, πρώτο θύμα θα είναι η Ελλάδα.

Ο Ερντογάν χρησιμοποίησε ως «πυρομαχικό», ακόμη και τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα της Βοσνίας το 1995.

Με αυτό τον τρόπο ο Ερντογάν, θυμίζει σε όλους και κυρίως στους μουσουλμάνους που ζουν στα Βαλκάνια, τη μεγαλύτερη σφαγή του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Λάδι στη φωτιά και από την αποκάλυψη-βόμβα του δημάρχου του Ρότερνταμ, ότι είχε δώσει εντολή για πυρ στο ψαχνό κατά των τούρκων διαδηλωτών έξω από το ολλανδικό προξενείο το Σάββατο.

Σκληρή στάση απέναντι στους Τούρκους ζητά ο ολλανδός ακροδεξιός Βίλντερς. «Τουλάχιστον απελάστε άμεσα τον Τούρκο πρέσβη και το προσωπικό του».