ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ η κόντρα Ολλανδίας-Τουρκίας στις ολλανδικές εκλογές

Δείτε τι μεταδίδει ο Θάνος Αθανασίου από τις Βρυξέλλες

ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ η κόντρα Ολλανδίας-Τουρκίας στις ολλανδικές ε

Στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας στην Ολλανδία έχει βρεθεί η κρίση στις σχέσεις με τη Τουρκία, η οποία, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, πρόκειται να επηρεάσει καθοριστικά το αυριανό (Τετάρτη) εκλογικό αποτέλεσμα.

Εκλογικοί αναλυτές αναφέρουν ότι είναι άγνωστο ποιος θα ευνοηθεί περισσότερο από τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, τα οποία είναι πάντως σίγουρο ότι έχουν αλλάξει για μια ακόμα φορά τα δεδομένα. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι κατεξοχήν ωφελημένοι είναι κατά πρώτο λόγο ο Ολλανδός πρωθυπουργός Ρούτε, που είχε μια ανέλπιστη ευκαιρία να επιδείξει ηγετικό ανάστημα, υιοθετώντας μια αποφασιστική στάση έναντι της Τουρκίας και, κατά δεύτερο λόγο, ο Βίλντερς, καθότι οι προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν και οι ύβρεις σε βάρος της Ολλανδίας, όπως και οι ταραχές έξω από το τουρκικό προξενείο του Ρότερνταμ, έχουν εξαγριώσει πολλούς ψηφοφόρους, οι οποίοι εκφράζονται φόβοι ότι θα θελήσουν να δώσουν το δικό τους μήνυμα στις κάλπες.

Τα ολλανδικά κόμματα αρχικά συντάχθηκαν πίσω από τη σκληρή στάση της ολλανδικής κυβέρνησης έναντι της Τουρκίας, στην πορεία όμως έχουν αντιληφθεί ότι ουσιαστικά η άνευ όρων στήριξή τους δεν καταφέρνει τίποτα περισσότερο από το να τονώνει το ηγετικό προφίλ του Ρούτε και, πλέον, επιχειρούν να πλειοδοτήσουν εμφανιζόμενα ακόμα πιο αυστηρά έναντι της Τουρκίας.

Ιδίως το PVV του Βίλντερς, αλλά και το CDA (οι Χριστιανοδημοκράτες), προχωρούν ένα βήμα πιο πέρα από την ολλανδική κυβέρνηση, ζητώντας το μεν πρώτο να αποπεμφθεί ο Τούρκος πρέσβης, το δε δεύτερο μια συνολική επανεξέταση των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Συγκεκριμένα, ο Βίλντερς έστρεψε τα πυρά του κατά της κυβέρνησης Ρούτε σε ό,τι αφορά την κρίση με την Τουρκία και, στην προσπάθειά του να εμφανίζεται διαρκώς ένα βήμα πιο μπροστά απ’ αυτήν, εγείρει τώρα νέες απαιτήσεις. Συγκεκριμένα, στην χτεσινοβραδινή τηλεμαχία με τον Ρούτε, ο Βίλντερς εξέφρασε την άποψη ότι «η Ολλανδία τελεί σε ομηρεία από τον Ερντογάν». «Δεν πρέπει να παρακολουθούμε απαθείς τις ύβρεις του Ερντογάν σε βάρος των Ολλανδών τους οποίους χαρακτηρίζει συλλήβδην ναζί και φασίστες», σημείωσε. «Πρέπει να απαντήσουμε και το λιγότερο που έχουμε να κάνουμε είναι να διώξουμε άρον άρον τον Τούρκο πρέσβη και το προσωπικό της Πρεσβείας από την Ολλανδία», πρόσθεσε.  

Ενώ το SP εμφανιζόταν απόλυτα σύμφωνο με τους χειρισμούς της κυβέρνησης, τώρα προτιμά να δίνει έμφαση στις ευθύνες της στο να ξεφύγει η κατάσταση από τον έλεγχο. «Για πολύ καιρό ο Ερντογάν αντιμετωπιζόταν υπερβολικά ήπια από την ολλανδική κυβέρνηση», υπογραμμίζει ο ηγέτης του κόμματος Emil Roemer. «Είναι πολύς καιρός που ζητάμε από την κυβέρνηση να αναστείλει τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ», υπενθυμίζει. Ως εκ τούτου, το SP, κλιμακώνοντας την κριτική και σκληραίνοντας την στάση του έναντι της Τουρκίας, ζητά από την κυβέρνηση Ρούτε να προχωρήσει ένα βήμα πιο πέρα και να παγώσει επίσημα τις ενταξιακές συζητήσεις με την Τουρκία, χωρίς όμως να φτάσει στο σημείο να αποσύρει οριστικά από το τραπέζι την συμφωνία σύνδεσης (όπως ζητά το CDA).   

Εναντίον της αποκλιμάκωσης της κρίσης με την Τουρκία ουσιαστικά τάσσεται και το CDA, το οποίο πιστεύει ότι η ολλανδική κυβέρνηση πρέπει να καταστήσει σαφές στην Τουρκία «ότι έχει ξεπεράσει τα όρια». Όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζει ο ηγέτης του κόμματος, Sybrand Buma, η ολλανδική κυβέρνηση πρέπει να διαμηνύσει στην Τουρκία ότι «ως εδώ και μη παρέκει». Συγκεκριμένα, το CDA τάσσεται κι αυτό υπέρ της διακοπής της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να κάνει λόγο για την ανάγκη να ανασταλεί η εφαρμογή της συμφωνίας σύνδεσης με την Τουρκία. Όπως εξάλλου επισημαίνουν, μια από τις συνέπειες τυχόν ακύρωσης της συμφωνίας θα είναι η υποχρέωση των Τούρκων της Ολλανδίας να παρακολουθήσουν «μαθήματα ενσωμάτωσης στην εγχώρια κοινωνία» (inburgeringscursus). Ζητούν, ακόμη, από την κυβέρνηση Ρούτε να εντείνει τις πιέσεις της προς την Τουρκία, προκειμένου να περιοριστεί η υφιστάμενη δυνατότητα για τους ολλανδούς πολίτες τουρκικής καταγωγής να διατηρούν την διπλή υπηκοότητα, με το σκεπτικό ότι κάτι τέτοιο εμποδίζει την ομαλή ένταξή τους στην ολλανδική κοινωνία.

Από την πλευρά του το PvdA προέταξε την ανάγκη η Τουρκία να αποσύρει «χωρίς αστερίσκους» όλες τις κατηγορίες της περί ναζιστών και φασιστών Ολλανδών. «Ενόσω δεν το πράττει, οι σχέσεις θα παραμένουν τεταμένες και αυτό δεν αποτελεί δικιά μας ευθύνη», ξεκαθάρισε ο ηγέτης του κόμματος και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Asscher. Ωστόσο,  ο ηγέτης των Εργατικών δεν έκρινε σκόπιμο να επιβληθούν κυρώσεις σε περίπτωση που η τουρκική κυβέρνηση δεν ανακαλέσει, διότι, όπως εξήγησε, «αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να ηρεμήσουν τα πνεύματα». 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top