O "πόλεμος της τουλίπας" αλλάζει τις εκλογικές ισορροπίες- "Γκολ" στο γήπεδο της ακροδεξιάς από τον φιλελεύθερο Ρούτε

Ο απεσταλμένος του Star στη Χάγη, Γιώργος Βλαβιανός, μεταδίδει το κλίμα που επικρατεί στην Ολλανδία

Ο απεσταλμένος του Star στη Χάγη, Γιώργος Βλαβιανός, μεταδίδει το κλίμα που επικρατεί εκεί, μετά τις «κόντρες» Ολλανδίας και Τουρκίας.

Η ένταση των τελευταίων ημερών επηρεάζει, φυσικά, το πολιτικό σκηνικό στην Ολλανδία κι αλλάζει τις εκλογικές ισορροπίες.

Οι ολλανδικές εκλογές, μέχρι σήμερα, περνούσαν σχεδόν απαρατήρητες. Φέτος, είναι η πρώτη χρονιά που προσελκύουν τα μάτια όλης της Ευρώπης. Η άνοδος, όμως, του ακροδεξιού λαϊκισμού έχει ανησυχήσει.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, βρήκε τρόπο, μετά τα όσα συνέβησαν με την Τουρκία, να «παίξει» στην έδρα του ακροδεξιού Βίλντερς, με τη στιβαρή του θέση.

H εφημερίδα De Telegraaf έχει κεντρικό της τίτλο σήμερα «Εμείς είμαστε το αφεντικό εδώ». Δεν λείπουν, πάντως, οι αναφορές ότι, ενώ είναι κατανοητά τα κίνητρα των απαγορεύσεων, η άρνηση έρχεται σε αντίθεση με την ελευθερία της έκφρασης, που είναι βασικό χαρακτηριστικό της φιλελεύθερης Ευρώπης.  

Από τη διαμάχη με τους Τούρκους, νικητές είναι οι «Φιλελεύθεροι», του Μαρκ Ρούτε, κι ο ακροδεξιός Βίλντερς.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Βίλντερς φαίνεται να υπερισχύει. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, όμως, δείχνουν ότι ο Ρούτε είναι μπροστά, καταλαμβάνοντας 23 με 27 έδρες, έναντι 21 με 25 του ακροδεξιού.

Η ένταση, όμως, δεν έχει μείνει στην Ολλανδία, αλλά έχει περάσει και στο Βέλγιο και τη Γερμανία. Στη Γερμανία, μάλιστα, δημιουργήθηκε ζήτημα από βουλευτές του αριστερού Die Linke, που πρότειναν να φύγουν τα μαχητικά αεροσκάφη Tornado από τη βάση Ιντσιρλίκ και να μεταβούν σε άλλες περιοχές, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top