«Οπωσδήποτε θα υπάρξει απάντηση στην Ολλανδία», δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου λέγοντας ότι αν οι τουλίπες που τους έστειλαν επί οθωμανικής αυτοκρατορίας δεν τους έκαναν ανθρώπους να τους στείλουν κι άλλες μήπως και γίνουν λίγο άνθρωποι.

Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Ατατούρκ, ο Τούρκος Υπουργός είπε για την απόφαση της Ολλανδίας να ακυρώσει την πτήση του πως αυτό είναι το πιο ακραίο στη διπλωματία.

«Η ακύρωση της πτήσης από όλες τις απόψεις είναι απαράδεκτη. Από όποια άποψη και να το δείτε είναι απαράδεκτο για τις αξίες της Ευρώπης και την φιλία των δύο χωρών». 

«Γιατί παίρνετε θέση σε αυτό το δημοψήφισμα ΗΙατί αυτή η αλλαγή σας ενοχλεί; Επειδή γνωρίζουν ότι η Τουρκία με αυτό το δημοψήφισμα θα γίνει πιο ισχυρή», είπε ο Τούρκος Υπουργός.

Ανέφερε ότι στον Υπουργό της Ολλανδίας πρότεινε να πάει μετά τις εκλογές τους για να μην έρθουν σε δύσκολη θέση έναντι του Γουϊλντερς και αυτός του απάντησε ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί μετά τις εκλογές.

«Τι γλώσσα είναι αυτή, του είπα. Εγώ σου λέω σαν άνθρωπος, πες το στον Πρωθυπουργό και απάντησέ μου. Ενώ εγώ περίμενα τηλεφώνημα ο (Ολλανδός) Πρωθυπουργός είπε εμείς δεν θέλουμε να δούμε τον Τούρκο Υπουργό. Αν θέλει ας έρθει να δει τις τουλίπες, είπε. Εκείνες οι τουλίπες πήγαν στην Ολλανδία την οθωμανική περίοδο. Αν εκείνες οι τουλίπες δεν τους έκαναν ανθρώπους να τους στείλουμε νέες τουλίπες ίσως τους κάνουν λίγο ανθρώπους», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι θα υπάρξει απάντηση σε αυτά. «Η Ολλανδία πήρε αυτή την απόφαση. Η απόφαση αυτή χαροποίησε τον Γουϊλντερς. Αυτό ήταν που ήθελε. Αν δείτε αυτά που γράφει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ικανοποιήθηκε. Η ίδια νοοτροπία, τα ίδια μυαλά, ο ίδιος φασισμός. Αυτή τη στιγμή ο Γουίλντερς είναι πολύ χαρούμενος. Όποιος και να έρθει στην εξουσία στην Ολλανδία θα έχει την ίδια νοοτροπία με τον Γουϊλντερς», ανέφερε.