Νέα διαρροή χιλιάδων απόρρητων εγγράφων έγινε προς τον ιστότοπο «Wikileaks», ξεμπροστιάζοντας την δράση του «Μεγάλου Αδελφού» της CIA.

Σύμφωνα με το Reuters, οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ μέσω ενός παγκόσμιου υπερκοριού με την κωδική ονομασία «Άγγελος που δακρύζει», χρησιμοποιούσαν «έξυπνες» τηλεοράσεις και smartphones για να ηχογραφούν συνομιλίες και να παρακολουθούν τα πρόσωπα που ήθελαν σε κάθε μήκος και πλάτος της Γης.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, αναπτύχθηκε τόσο από αμερικανούς όσο και από βρετανούς πράκτορες.

«Τα έγγραφα αποκαλύπτουν πως αναπτύχθηκαν τρόποι για να ελέγξουν οι υπηρεσίες μια "έξυπνη" τηλεόραση της Samsung, έτσι που, αν και φαινόταν πως ήταν κλειστή, στην πραγματικότητα κατέγραφε όλες τις συνομιλίες που γίνονταν στο δωμάτιο που βρισκόταν», αναφέρει το ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters.

Σε άλλη περίπτωση επισημαίνεται ότι οι χάκερς της CIA έχουν αναπτύξει προγράμματα που όχι μόνο τους βοηθούν να σβήνουν τα ίχνη τους μετά από κάθε παρέμβαση σε ένα σύστημα, αλλά επιπλέον να στρέφουν την «ενοχή» όπου θέλουν:

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες αποκαλύψεις δείχνει πώς οι χάκερς της CIA καλύπτουν τα ίχνη τους, αφήνοντας ηλεκτρονικά αποτυπώματα που υπονοούν πως είναι από την Ρωσία, την Κίνα ή το Ιράν και όχι από τις ΗΠΑ», επισημαίνει ο Stuart McClure, διευθύνων σύμβουλος της Cylance, μιας εταιρείας κυβερνοασφάλειας από την Καλιφόρνια. 

«Οι χάκερ της CIA έχουν αναπτύξει διάφορους τρόπους να επιτίθενται επιτυχώς στα γνωστότερα αντιιικά προγράμματα», ανέφερε στο δελτίο Τύπου ο WikiLeaks, που αποκάλυψε ακόμα ότι η CIA έχει επίσης στη διάθεσή της ειδικό λογισμικό για να εισβάλλει σε συστήματα με λειτουργικά συστήματα Microsoft Windows, Mac OS, Linux κ.ά. Η CIA φέρεται επίσης να έχει βρει τρόπο να εισβάλει σε συστήματα στα οποία εφαρμόζονται οι λεγόμενες air gap defenses. Υπάρχουν τεχνικές που επιτρέπουν στους χάκερ της CIA να «παρακάμπτουν την κρυπτογράφηση των WhatsApp, Signal, Telegram, Wiebo, Confide και Cloackman», πιο συγκεκριμένα η «παραβίαση των "έξυπνων" τηλεφώνων μέσω των οποίων αποκτάται πρόσβαση σε αυτούς και η απόσπαση ηχητικών μηνυμάτων και άλλων μηνυμάτων πριν κρυπτογραφηθούν», αναφέρει ακόμα ο Wikileaks.

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΑΝΗΣΥΧΟΣ Ο ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΡΟΗ ΜΕΘΟΔΩΝ ΤΗΣ CIA

Η αποκάλυψη δεν άφησε ατάραχο και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος δήλωσε «εξαιρετικά ανήσυχος» για τη διαρροή -μέσω του ιστοτόπου WikiLeaks- των μεθόδων της CIA, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ.

Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο, ο κ. Σπάισερ είπε πως η κυβέρνηση Τραμπ θα είναι εξαιρετικά αυστηρή έναντι όσων διαρρέουν σε μέσα ενημέρωσης διαβαθμισμένες πληροφορίες.

«Όποιος διαρρέει διαβαθμισμένες πληροφορίες θα αντιμετωπίζει την αυστηρότερη τιμωρία του νόμου. Θα καταδιώξουμε αυτούς που διαρρέουν διαβαθμισμένες πληροφορίες. Θα τους διώκουμε με τη μεγαλύτερη αυστηρότητα του νόμου», υπογράμμισε ο κ. Σπάισερ.

 

Tags: