Ο "μακελάρης του Όσλο" έχασε δίκη- Καμία παραβίαση των δικαιωμάτων του

Ο νεοναζί δολοφόνος Μπρέιβικ δεν έχει καμία επαφή με άλλους κρατούμενους

Ο "μακελάρης του Όσλο" έχασε δίκη- Καμία παραβίαση των δι

Ο μανιακός δολοφόνος Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ έχασε δίκη σήμερα, Τετάρτη, όταν εφετείο ανέτρεψε την ετυμηγορία κατώτερου δικαστηρίου της Νορβηγίας, που ήθελε την κράτησή του να είναι απάνθρωπη.

Ο Μπρέιβικ, νεοναζί που τάσσεται κατά των μουσουλμάνων, σκότωσε 8 ανθρώπους τον Ιούλιο του 2011 στο Όσλο, πυροδοτώντας μια βόμβα. Στη συνέχεια, σκότωσε άλλους 69, ανάμεσά τους πολλούς εφήβους, πυροβολώντας τους σε μια συνάντηση της νεολαίας του τότε κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος της Νορβηγίας.

«Το εφετείο του Μποργκάρτινγκ αποφάσισε ότι ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ δεν υποβάλλεται και δεν έχει υποβληθεί σε βασανιστήρια ή απάνθρωπη ή εξευτελιστική συμπεριφορά», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το δικαστήριο.

Ο Μπρέιβικ δεν έχει καμία επαφή με άλλους κρατούμενους και δεν έχει εκφράσει μεταμέλεια για τις επιθέσεις που έκανε. Του έχουν επιβληθεί αυστηροί περιορισμοί, καθώς υπάρχει «μεγάλος κίνδυνος να χρησιμοποιήσει βία στο μέλλον και επειδή άλλοι κρατούμενοι μπορεί να του επιτεθούν».

Κατώτερο δικαστήριο του Όσλο απεφάνθη το 2016 ότι οι συνθήκες κράτησής του, που περιλαμβάνουν συχνούς σωματικούς ελέγχους, παραβίαζαν την απαγόρευση «απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης» που προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Ο δικηγόρος του, Έισταϊν Στόρβικ δήλωσε έκπληκτος για την ετυμηγορία και είπε ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο της Νορβηγίας. Αν και τότε η αίτησή του απορριφθεί, ο Μπρέιβικ έχει τη δυνατότητα να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το εφετείο σημείωσε ότι ο Μπρέιβικ ζει σε ένα κελί τριών δωματίων και μπορεί να βλέπει τηλεόραση και να διαβάζει εφημερίδες. Συμπλήρωσε, επίσης, ότι η περιορισμένη επαφή του με άλλους κρατούμενους είναι υπό εξέταση.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top