Κύκλωμα διακίνησης πραξικοπηματιών στον Έβρο "βλέπουν" Τουρκικά ΜΜΕ

Δείτε το ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του STAR

Ένα κύκλωμα διακίνησης τούρκων αντιφρονούντων από  στρατιωτικούς που πήραν μέρος στο πραξικόπημα μέχρι απλούς αντιφρονούντες έχει στηθεί στην βορειοανατολική Τουρκία με στόχο να περάσουν στην  Ελλάδα.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Χουριέτ  όσοι είναι ύποπτοι για συμμετοχή στο πραξικόπημα συγκεντρώνονται στα χωριά Subaώύ και Serem  προκειμένου να διασχίσουν τον Έβρο και να περάσουν έτσι στο ελληνικό έδαφος. Οι άνδρες αφήνουν γένια και οι γυναίκες ντύνονται όπως αυτές από την Αραβία. Δεν μιλάνε τουρκικά και συνήθως στέκονται σιωπηλοί στην ουρά και περνούν στην χώρα μας.

Αρχικά  κρύβονται στα δάση  κατά μήκος του ποταμού Έβρου μέχρι να πέσει το σκοτάδι.

Εκεί διακινητές τους χωρίζουν  σε ομάδες από 5 έως 15 ανθρώπων ανάλογα με το μέγεθος της βάρκας που έχουν στη διάθεσή τους. Στη συνέχεια ο ένας από τους διακινητές δένει τη βάρκα σε δέντρο από την τουρκική πλευρά ενώ ο δεύτερος την κατευθύνει στο ελληνικό έδαφος.  Όταν γίνει η αποβίβαση τότε ο διακινητής που έχει μείνει στην Τουρκία τραβάει το σκοινί με τη βάρκα πίσω στα τουρκικά εδάφη. Προκειμένου να μην γίνουν αντιληπτοί οι οπαδοί του Γκιουλέν, σύμφωνα με τις ίδιες μαρτυρίες, όταν φτάνουν στην Ελλάδα κρύβονται σε φιλικά σπίτια άλλων μελών της οργάνωσης του ιμάμη στην Κομοτηνή.

Οι δυο στρατιωτικοί  που κρατούνται στην Ελλάδα  δεν συμμετείχαν στην ομάδα που είχε εντολή να δολοφονήσει τον Ερντογάν στην Μαρμαρίδα. Αρχικά ξεκίνησαν μαζί μα άλλους 28 της Μπορντώ Μπερελί με στρατιωτικό αεροσκάφος τύπου CASA από το Γεσίλκιοϊ της Κωνσταντινούπολης αλλά τελικά άλλαξε πορεία και αντί για το Ντάλαμαν  προσγειώθηκε στην βάση Ακιντζί στην Άγκυρα όπου ήταν και η βάση που ξεκίνησε το πραξικόπημα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως σε αυτό το γεγονός αναφέρθηκε στην κατάθεσή του ο κομάντο Μελίχ Αλμπαϊράκ που βρισκόταν στο δωμάτιο όπου είχε πιαστεί όμηρος ο αρχηγός ξηράς το βράδυ της 15ης Ιουλίου. Ο Αλμπαϊράκ είχε δώσει τα ονόματα των 30 που βρίσκονταν στο αεροσκάφος από τους οποίους οι 25 συνελήφθησαν ενώ πέντε κατάφεραν να διαφύγουν. Ανάμεσά τους ήταν και οι Φατίχ Αρίκ και Χαλίτ Τσετίν που διέφυγαν στην Ελλάδα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top